Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klapperstensfält vandaliserat – blev till stenfigurer

Sedan inlandsisen drog sig tillbaka för 9 000 år sedan har klapperstensfältet på väg till Slåttdalsskrevan legat orörd.
Men nu har stenar har staplats på varandra till en mängd små figurer.
Vandalism enligt Naturvårdsverket.

Fältet, med de av vågorna rundslipade stenarna, är ett geologiskt minne över ett forntida ishav, med tydliga strandvallar skapade av stormar många tusen år tillbaka. Därför tycker många, men inte alla, att det inte bara är en "kul grej" utan en form av vandalism av geologiska naturvärden.

Det tycker Naturvårdsverket också.

– Så här får man inte göra enligt föreskrifterna. Det är inte tillåtet att skada fasta föremål eller ytbildningar, säger handläggaren Gisela Norberg som är expert på vilka regler som gäller.

Hon påpekar att klapperstensfälten är formade under tusentals år och att strandlinjerna förstörs om folk börjar bygga pyramider av sten.

– Skötseln av nationalparken är länsstyrelsens ansvar och de borde kanske plocka ner stenfigurerna igen så att inte fler lockas till att börja bygga egna.

Ytterligare en aspekt på problematiken är att även om stenarna läggs tillbaka påverkas lavfloran, med olika arter av färgglada kartlavar som växer på stenarna.

Kartlavarna dör om stenarna vänds fel och då ska man veta att lavarna kan vara tusen år gamla eller ännu äldre. En kartlav växer bara 0.25-0,60 millimeter per år beroende på läget.

Det är därför man ibland använder lavarna i arkeologiska sammanhang för att åldersbestämma fornfynd, som gamla boplatser, labyrinter och liknande.

Johan Uebel som är skötselansvarig för Skuleskogens nationalpark hos länsstyrelsen säger att man där ännu inte hunnit diskutera vad man ska göra.

– Jag har hört att det fanns någon enstaka figur tidigare, så något måste ha hänt i sommar. Jag ska ta upp frågan så får vi se vilken ställning länsstyrelsen ska ta, säger han.

En liknande situation som väckte mycket stor uppmärksamhet ägde rum i Ångermanland för några år sedan. Det var när en konstnär skulle hugga in en trappa i klipporna vid strandlinjen på Rotsidans naturreservat. Det slutade med stora protester över ett ingrepp i ett naturskyddat område och det hela slutade med att installationen, som ska åskådliggöra landhöjningen, i stället gjordes i Berghamn.

Fenomenet med stenfigurerna har inträffat också på andra håll i landet, vid Hovs hallar i Skåne och naturreservatet Langhammar på Gotland bland annat.

Läs vad ÖP:s politiske redaktör tycker om det hela: Vacker konst av små tråkiga stenar