Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klara för start i tuff tävling

Båten är packad och killarna är väl förberedda efter två års träning. I morgon klockan 12 går starten från Teneriffa.

– Allt känns riktigt bra. Det ska bli skönt att få komma iväg, säger Fredrik Albelin.

Annons

Tillsammans med kompisen Viktor Mattsson ska han med roddbåt korsa Atlanten. Härjedalingarna är enda svenska båt som ställer upp i Atlantic Rowing Race 2011. En tur på 463 landmil som beräknas ta cirka 2,5 månad. Målet är Barbados.

– Enda orosmålet just nu är om starten blir flyttad på grund av hård vind. De spanska myndigheterna vill inte släppa startfältet om det blåser för mycket, landets kustbevakning vill väl vara säker på att vi kommer iväg ordentligt.

Fredrik och Viktor har varit nere på den spanska ön Teneriffa i två veckor för att få det sista klart med båten inför äventyret. Nu är den packad med allt vad som behövs för att de ska klara alla dygnen ensamma på havet.

– Det sista vi packade ner var dasspapper, det lär gå åt, säger Fredrik med ett skratt.

Totalt är det 17 båtar som ställer upp i tävlingen som räknas som en av världens tuffaste. Av dem är det tio som är tvåmannabåtar.

– Enligt de som kan långtidsprognoser tror man att årets race blir snabbt. Vindarna ska visst blåsa rätt.

Härjedalingarna räknar inte med att vara bland de snabbaste. Utmaningen ligger i att klara resan.

– Vi har varit ute några dagar på havet några dagar. Och man känner sig ganska liten på havet när dyningarna kommer. Men nu känns det som vi väntar på julafton och vill komma iväg, säger Viktor Mattsson.

Många svenskar har träffat härjedalingarna när de fixat och donat ner vid båthamnen i La Gomera. Roddbåten, med svenska flaggan och Härjedalsflaggan, har gjort många nyfikna.

– Jodå, bland annat är det många långseglare som hälsat på och önskat oss lycka till. Men de flesta tycker nog att vi är lite av tokstollar, säger Fredrik Albelin.

Den huvudsakliga orsaken till oceanrodden är att Viktor Mattsson och Fredrik Albelin vill få i gång stiftelsen 2 vänner på allvar. En stiftelse som de själv har startat där målet med insamlingen är att kunna grunda en verksamhet i Jämtland. Huvuduppgiften är att hjälpa barn och ungdomar att under svåra stunder välja en bra väg.

– I och med att starten går på söndag öppnar vi möjligheten för människor att donera ett bidrag via vår hemsida, 2vanner.se, säger Fredrik Albelin.