Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klarar domarna av att vispa grädde?

Domarna i hovrätten hade behövt en bruksanvisning om sunt förnuft och samhället vi lever i.

Annons

Jag köpte nyligen en ny elvisp till hemmet eftersom den gamla sagt upp sig och såg fram emot ett stilla liv på återvinningscentralen i Odenskog.

Att använda en handhållen elvisp är inte så vansinnigt komplicerat, det är sällan det krävs en högskoleutbildning på mastersnivå, men ordentlig som jag är bläddrade jag ändå igenom den tyska tillverkarens bruksanvisning innan jag satte i gång.

Jag insåg snabbt att om någon ska tro mig måste jag ha bildbevis på vad som mötte mig:

Ja, det är alltså sant. Någon har på fullt allvar tyckt att det är säkrast att lägga in ett par recept på hur man vispar grädde och äggvita, för det troligaste är nog att de som köpt vår produkt är så korkade att det kan bli fel annars.

Men det är här väl bara ytterligare ett led i alla dumförklaringar som användare av hushållsapparater möter när de till exempel ska frosta av frysen för första gången eller byta ett svårtillgängligt filter i dammsugaren.

De som skriver bruksanvisningarna tycks utgå från att folk är idioter från början till slut, för innan man stoppar in kontakten måste man först plöja igenom en lång lista på vad man INTE får göra med hushållsapparaten:

• Stoppa inte in fingrarna mellan stavmixerns knivar medan apparaten är i gång. Det kan leda till svåra skärskador samt orsaka fula fläckar på väggar och underlag.

• Ta inte med dig brödrosten när du lägger dig i badkaret om det är vatten i karet och brödrosten är kopplad till elnätet via kontakten. Vattnet kan bli strömförande vilket är förenat med livsfara.

• Låt inte små barn leka med frysboxen och krypa ned där för att sova med stängt lock. De kan drabbas av förfrysningsskador. Frysboxen kan dessutom ta skada av att barn som är äldre än 1 år sparkar på innerväggarna.

Märkligt nog ser man inte den här typen av varningar när man köper en kockkniv som enkelt skulle kunna göra slarvsylta av Storsjöodjuret på mindre en minut. Ingenstans varnas det för att vassa knivar kan ställa till med mycket oreda och besvär om de används på ett sätt som tillverkaren inte haft för avsikt. Kan det vara för att det inte är någon elektricitet inblandad?

Europeiska bruksanvisningar är ändå lindriga jämfört med de amerikanska utgåvorna som är tjocka som dubbla biblar. I USA stämmer folk varandra till höger och vänster för miljonbelopp, och därför måste alla tillverkare av till exempel elvispar friskriva sig från anklagelser om att det var deras fel att aunt Helene tog livet av uncle Bob genom att köra ned vispen i halsen på honom, eftersom det inte stod i bruksansvisningen att det kunde vara förenat med livsfara att göra just så, särskilt om apparaten var påslagen och man monterat tillbehöret mixerkniv.

Men visst kan man önska att det hade funnits bruksanvisningar om mänsklighet, sunt förnuft och det samhälle vi lever i att sätta i händerna på domarna i Göta hovrätt, innan de bestämde sig för att sänka skadeståndet från 130 000 till 25 000 kronor för den 18-åriga tjej vars ex-kille hade filmat i smyg när de hade sex och sedan lade ut det på ett par porrsajter utan att hon visste om det?

"De uppgifter som XX har lämnat har visserligen varit nedsättande för NN:s anseende. Det går dock inte att bortse från det förhållandet att det inom inte alltför snäva kretsar av befolkningen med tiden har blivit alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor."

Nog funderar man både en och två gånger efter att ha läst den delen av domskälen på vad man skulle kunna göra med en hovrättsdomare, hans slips och en elvisp? Och sedan bara skylla på att:

1) Det stod inte i bruksanvisningen att det var förenat med risk för oerhörda smärtor att bruka elvispen på det sättet.

2) Det har blivit alltmer socialt accepterat inom inte alltför snäva kretsar av samhället att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor, och elvispen var bara ett normalt BDSM-inslag i stil med dem man kan läsa om i "50 shades of Grey".

Men mest av allt undrar man om de skulle klara av att vispa grädde utan bruksanvisning? Förmodligen inte.