Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Åre Östersund Airport kommer fjärrstyras från Stockholm

Flygtrafiken på Åre Östersund Airport kommer att styras på distans från Stockholm Arlanda Airport. Luftfartsverket, LFV, har tecknat avtal med flygplatsbolaget Swedavia om att fjärrstyra fyra flygplatser i Sverige. Det meddelar LFV i ett pressmeddelande idag. De aktuella flygplatserna är Kiruna Airport, Umeå Airport, Åre Östersund Airport och Malmö Airport.

Både Luftfartsverket och Swedavia menar att avtalet är ett stort steg mot en digitalisering och effektivisering av flygtrafiken i Sverige.

– Innovation och digitalisering är viktiga delar för utvecklingen av flygplatsverksamheten. Förstudien som gjorts visar på förbättringar inom både teknik och samordning, liksom på effektiviseringar som möjliggörs av en fjärrstyrd flygtrafikledningstjänst, skriver Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia, i pressmeddelandet.

LFV var först i världen med det som kallas för Remote Tower Services, det vill säga flygtrafikledning från distans. Invigningen av tekniken ägde rum i april 2015 när flygtrafiken i Sundsvall styrdes på distans av Örnsköldsvik Airport. Ett år senare bestämdes det att möjligheten att införa tekniken på flera av Swedavias flygplatser skulle undersökas.

– Med etableringen av flygtrafikledning på distans vid ytterligare fyra flygplatser fortsätter Sverige och LFV att vara världsledande när det gäller digitalisering av flygtrafiktjänster, skriver LFVs generaldirektör Ann Persson Grivas, i ett pressmeddelande.

Läs också:

Stor oro på Frösön över fjärrstyrning

Fjärrstyrda flygplatser utreds