Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för start i Vasaloppet

Krisen är över för Vasaloppet.

– Vi kommer att kunna erbjuda deltagarna fullt acceptabla förhållanden på söndag. Läget är under kontroll, säger Vasaloppets vd Anders Selling.

Det var i tisdags som det kom larmrapporter från Vasaloppet.

– Då var det absolut kris. Jag kan nu avslöja att då var det så illa att flera i vårt arrangörsteam redan då ville ställa in, säger Selling till TT.

Men arrangörerna gav inte upp. På onsdagen började stora snösvängen. Blöta områden dikades och massor av snö kördes ut. Ett upprop till allmänheten att komma och skotta fick en översvallande respons.

Det kom nästan mer folk än arrangörerna kunde organisera.

– Det ringde deltagare från hela Sverige och erbjöd sig att komma tidigare till Mora för att skotta. Flera äldre personer gav tips om hur de gjorde för fyrtio år sedan. Det har vi haft nytta av.

Och nu blir det alltså Vasaloppet på söndag. Det stora testet var fredagens Stafettvasa och vid lunchtid såg allt ut att fungera.

– Vi kommer att kunna erbjuda bra förhållanden på söndag. Det är blött vid ett par ställen, främst vid Smågan, och det blir färre spår på startområdet efter en kilometers åkning. Annars tror jag att det kommer att se ut nästan som vanligt.