Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart med IVPA i hela Härjedalen

Nu är det klart att IVPA, i väntan på ambulans, kommer att finnas i hela Härjedalen. Kontrakt mellan kommunen och landstinget skrevs på under onsdagen.

Det var med glädje som kommunalrådet Gunilla Zetterström-Bäcke (S) presenterade nyheten att samtliga brandstationer i Härjedalen ska ingå i IVPA-samarbetet.

– Det här är en samhällsvinst som handlar om att rädda liv i den glesbygd som vi bor. Det blir en kvalitetshöjning, förklarar Zetterström-Bäcke.

I cirka tio år har härjedalingarna väntat på en lösning för IVPA-frågan men när den kom blev det snabba ryck.

– Beslutet träder i kraft redan 1 april, berättar Panos Alepliotis, förvaltningschef, som skrivit under kontraktet vilket löper över ett år i taget.

Personalen inom räddningstjänsten kommer nu att utbildas i landstingets regi för att klara av IVPA-utryckningar. För dessa får även kommunen 1000 kronor per utryckning.

– Det täcker inte riktigt den kostnad vi har men merkostnaden kan vi täcka inom budgetram, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Lars Bygdén (FP).

Kommunen kommer även att ha en investeringskostnad för att utrusta samtliga stationer.

IVPA kommer när kontraktet träder i kraft att finnas i Funäsdalen, Hede, Lofsdalen, Vemdalen, Ytterhogdal, Sveg och Lillhärdal.

– Totalt är det 90 brandmän som berörs och ska utbildas, säger Panos Alepliotis.