Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart med politisk majoritet i Region Jämtland Härjedalen

Nu är det klart med politisk majoritet i Region Jämtland Härjedalen. Makten kommer att innehas av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de kommande åren. Det här meddelades på tisdagen.

Sedan valet har Miljöpartiet haft en stor del av avgörandet i sin hand, båda blocken har uttalat att de vill ha de gröna med i ett koalitionsbygge. Nu har alltså MP bestämt sig för att gå tillbaka till S och V, vilket innebär att de tre partierna får 28 av de 55 mandaten i regionfullmäktige.

– Det känns bra. Det gör det, säger Anna Hildebrand (MP).

Ann-Marie Johansson (S) och Monalisa Norrman (V) uttrycker samma sak.

– Det här känns jättebra, tycker jag. Det gör att vi har en stabil politisk ledning i regionen, säger Ann-Marie Johansson.

– I det här laget känner vi förtroende för varandra, säger Monalisa Norrman.

De tre partierna utgjorde majoritet i Jämtlands läns landsting fram till i slutet av november förra året, då MP hoppade av efter oenighet i skattefrågan. Sedan dess har MP varit ett oppositionsparti, men återgår nu alltså till att ingå i majoriteten tillsammans med S och V. Representanterna för de tre partierna försäkrar att MP:s avhopp för snart ett år sedan inte stör det nya majoritetsbygget.

– Det går inte att bygga ett samarbete om det är något gammalt groll som ligger och skaver, säger Monalisa Norrman.

– Det handlar om att vi verkligen formar ett lag och vi har bestämt oss för att jobba tillsammans under hela mandatperioden, säger Ann-Marie Johansson.

Anna Hildebrand anser att förhandlingarna fungerat bra och har inte bjudit på några stora svårigheter.

– Vi är överens om att vi måste styra med ett gemensamt politiskt program så att det blir stabilt och tydligt.

Det gemensamma programmet är ännu inte utformat och de tre partierna ska också enas om en budget. Det ska vara klart innan fullmäktiges möte i november.

• Har ni förhandlat om skattenivån?

– Vi har inte tagit i det ännu. Det måste ställas mot alla andra delar och det hänger ihop med vad som händer på nationell nivå.

• Vilka krav har ni ställt från Miljöpartiet?

– Det är att vi ska ha en gemensam politik, det räcker inte med principer. Vi måste vara stabila tillsammans.

Ett samarbete mellan MP och Allianspartierna verkar inte ens ha varit nära

– Eftersom att Sverigedemokraterna då hade blivit vågmästare så är det allt för stor risk, säger Anna Hildebrand.