Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart med svensk-norsk EM-ansökan

Fotboll, broderskap och delat arrangörskap.
I går blev det klart att Sverige och Norge ansök­er om att arrangera fotbolls-EM 2016 – och man gör det tillsammans.

– Det är det nationsförbund som är bäst för oss att jobba med, vi är väldigt lika i alla stycken, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer på telefon till TT.

Tidigare i går hade Hellströmer tillsammans med förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell och sina norska kollegor Sondre Kåfjord och Karen Espelund presenterat en svensk-norsk ansökan till fotbolls-EM 2016.

kan söka på egen hand utan vi måste söka en partner. Då är det naturligt med Norge och lika naturligt för dem att söka med oss, säger Hellströmer som får stöd av idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M):

– Det är jättekul och betyder oerhört mycket. Det stärker varumärket Sverige och betyder mycket för oss som idrottsnation, säger hon.

Det första delade fotbollsmästerskapet var EM 2000 som spelades i Holland/Belgien, två år senare avgjordes VM i Sydkorea och Japan och så sent som förra året samarrangerade Schweiz och Österrike EM. Om tre år det dags igen när EM spelas i Polen och Ukraina.

fick kritik för att många matcher spelades på små arenor och det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har skärpt kraven inför turneringen 2016. Två matcharenor måste ha en kapacitet på minst 50 000 åskådare – helst ska en av dessa arenor kunna svälja över 60 000 supportrar – och två arenor ska ha en kapacitet på 40 000. De andra ska kunna ta emot minst 30 000.

I nuläget finns en enda svensk-norsk arena som kan ta emot över 40 000 åskådare och det är Nya Ullevi i Göteborg.

– Före första juni i år tas det första spadtaget i byggnationen av vår nya nationalarena, Swedbank arena i Solna, säger Hellströmer.

Den nya nationalarenan kommer att ha en publikkapacitet på 50 000 platser. (TT)