Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart snuten ska ha stålar

Om spågummorna på SMHI spår rätt ser polisens ut att få en relativt lugn arbetsbelastning under midsommarhelgen.

Förutspått skitväder brukar ha en nedkylande effekt på roligheter. För Midsommar är liksom övriga svenska succéhelgdagar, kännetecknat av fylla, bråk och kaos – som en närvarande obekväm parentes i en annars festlig högtid.

Men hur ser vardagen ut för de 230 poliser som tjänstgör här i Jämtlands län?

En vanlig föreställning är att polisen har en enklare arbetsmiljö i Jämtland än vad man har i storstadsområden som Stockholm, Göteborg och Malmö. Det stämmer enbart delvis. Om ett skott avfyras i Jämtland är det under älgjakten. Inte som ett resultat av en uppgörelse mellan kriminella gäng.

Men är det skjutvapen som knäcker en polis – som får konstapeln att fråga sig ifall lönen är värd de situationer man ställs inför? Kanske är det trotts allt andra situationer?

Som att göra en utryckning till en familj under midsommarfirandet, där gråtande barn gömmer sig under middagsbordet, rädda eftersom deras berusade föräldrar våldsamt bråkar.

Eller polisens i övrigt makabra arbetsmiljö; I vilka andra yrkesgrupper återfinns en dagsrutin av att möta aggressiva personer, knivar och hot?

Och vilka andra yrkesgrupper är så dåligt kompenserade för att de verkar i en hemsk miljö? Kriminalitet kommer alltid att finnas, polisen kommer alltid ha en obekväm arbetsmiljö. Men det måste inte betyda dåliga löner.

Ungefär varannan polis i Jämtlands län tjänar mindre än 25 000 kronor, trots lång och trogen tjänst i poliskåren. Ingångslönen för en polis ligger i dag på 21 300 kronor.

Polisens lön är orimligt låg. Det ska ställas i perspektivet av den utbildning som krävs för att bli polis, riskerna som kommer med yrket och arbetsmiljön man verkar i.

Som polis är man därtill i praktiken bakbunden vid löneförhandlingarna, polisens fackförbund kan inte använda de förhandlingsverktyg som finns till förfogande i en avtalsrörelse.

Andra fackförbund skulle aldrig acceptera en sådan situation. Man hade krävt bättre lön och hotat med strejk. Men en polis kan inte strejka. Ett sådant utfall vore samhällsfarligt och är inte tillåtet.

I stället markerar de tyst genom att parkera sin bil på torget. En enkel gest för att illustrera sitt missnöje utan att för den skull äventyra samhällsuppdraget.

Polisen måste förlita sig på att deras arbetsgivare är en lyssnande part. Och lyssna borde statsmakten göra.

Kravet är nämligen anspråkslöst; höjd ingångslön till 25 000 kronor. Ett fullt rimligt krav från de män och kvinnor som står i allmänhetens tjänst. I förlängningen är det också nödvändigt för att behålla yrkets attraktivitet genom att locka duktiga studenter till landets polishögskolor.

För är det något vi behöver så är det duktigt folk som tar sig an den hemska vardagen vi andra vill slippa möta.