Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klas Ingesson död

Förre landslagsspelaren i fotboll, Klas Ingesson dog i natt, uppger Jönköpings-Posten. Familjen bekräftar uppgiften för Aftonbladet.

Annons

Klas Ingesson från Ödeshög blev 46 år.

Mittfältaren inledde elitkarriären i IFK Göteborg där han spelade mellan 1986 och 1990. Därefter spelade han för belgiska Mechelen, nederländska PSV Eindhoven, engelska Sheffield Wednesday, italienska Bari och Bologna, franska Marseille och avslutades i italienska Lecce 2001.

Ingesson spelade 57 landskamper och gjorde 13 mål. Han var med i VM 1990 och EM 1992, då Sverige gick till semifinal i hemmamästerskapet, och Ingesson var med i bronslaget i VM 1994.

2010 anlitades han som juniortränare i Elfsborg och när Jörgen Lennartsson fick sparken som tränare för det allsvenska laget i fjol klev Ingesson in som ersättare.

Ingesson drabbades 2009 av kronisk blodcancer. På grund av medicineringen blev Ingessons skelett skört och han har i år brutit både armen och benet. Immunförsvaret blev kraftigt nedsatt och när han för en tid sedan fick en svår förkylning tvingades han sluta som tränare för Elfsborg. Han tog beslutet för knappt två veckor sedan.

När Elfsborg spelade säsongens sista hemmamatch i Borås i söndags hyllade laget Ingesson genom att bära speciella Klas Ingesson-tröjör. Själv kunde han inte vara på plats under hyllningarna.

– Jag vill så gärna, men kan inte bara tänka på mig själv. Det är bäst för alla om jag kliver av, sade Ingesson till Borås Tidning efter att han tidigare i oktober beslutade att hoppa av som tränare.

– Mitt immunförsvar är ju inte vad det borde vara efter alla turer med min cancer och jag är känslig för egentligen allting. Jag har fått order av min läkare att lugna ner mig och nu får det bli så.

Tommy Svensson var förbundskapten för landslaget med Klas Ingesson när man tog VM-brons i USA 1994. Han är djupt rörd och har svårt att tala om det som nu skett.

– Det känns jättetungt. Jag har haft kontakt med Klas de senaste dagarna och fick beskedet nu av Lasse Eriksson. Det var en fantastisk människa och kompis. Han var symbolen för 94-gänget. En fantastisk människa som alltid gjorde sitt allra bästa och gjorde andra bättre, säger Svensson till TT.

Svensson berättar att Ingesson de senaste dagarna haft besök av Kennet Andersson, Lasse Eriksson samt Tomas Brolin, alla nära vänner till Ingesson.

– De sista veckorna visste vi att det var frågan om dagar. Jag fick ett sms från "Klabbe" för bara några dagar sedan. Han skrev så fint men jag klarar inte att prata om det.

TT: Hur vill du framförallt minnas honom som person?

– Det var en äkta kompis. Även om jag var ledare för honom blev vi väldigt goda vänner och det kändes som att jag var en äldre kompis till honom.

Klas Ingesson hyllades i somras, då SVT sände dokumentären Bronshjältarna – sommaren vi aldrig glömmer. Där berättade Ingesson om sin kamp mot cancern. Bland annat sade han i dokumentären:

– Jag kommer att dö av cancern, det vet jag. Förr eller senare kommer jag att bli dålig utav fan. Sen finns det stor chans att jag kommer att bli helt frisk, men det är fortfarande kronisk cancer.

Han talade också om stödet från VM-gänget 1994.

– Det förbinder oss för alltid och det ger oss mer än bara bronset. Det är livet som räknas och känns. Jag tror att alla vi kommer gå på allas begravningar. De banden tyckte man inte fanns, men de finns där. Det är det som är så jävla häftigt, sade han till SVT.

För Elfsborgsspelaren och tidernas meste landslagsman Anders Svensson har Klas Ingesson haft en viktig roll genom livet, från ungdomsfotbollen, som "fantastisk" fotbollsspelare och nu som manager.

– Att få arbeta så nära honom som jag gjort det senaste året känns fantastiskt och han har verkligen fått en att utvecklas som människa och värdera vad det är som är viktigt i livet, säger Svensson.

Han kommer att minnas Ingesson som en kämpe som sprider glädje och energi omkring sig och kommer att bära med sig en lång rad minnen. Bland annat den speciella jargongen runt deras spel i landslaget med nummer 8 på ryggen.

– Han hävdade alltid att han hade varit den riktiga nummer 8 och min fru håller ju med honom, eftersom han har varit hennes stora idol, så det har ju varit lite tungt, säger Svensson.

– Jag brukade kontra med att jag spelat tre gånger så många landskamper men då svarade han ja, ja större delen var nog på bänken. Jag satt aldrig på bänken.

Anders Svensson kommer aldrig radera sms:et som Klas Ingesson skickade förra helgen efter bortasegern mot Malmö.

– Han tackade för en fantastisk insats och att jag nu äntligen var accepterad som en riktig nummer 8.

Vännen och landslagskollegan Lasse Eriksson beskriver Klas Ingesson som "glad, jordnära och levde i sin roll som den hårt arbetande pojken från landet, som alltid återvände till skogen och naturen i Ödeshög".

– Hela hans person var präglad av styrka, vilja, kraft och energi. Han har därför kunnat leva längre med sjukdomen än de flesta andra, säger Eriksson till TT.

– Det man sett den senaste tiden var att kroppen bröts ner fysiskt. Mentalt var han stark ända in i det sista tills han bestämde sig för att han inte orkade mer.

Just den mentala styrkan var Ingessons signum i fotbollen, säger den förre landslagsmålvakten.

– Han själv sa att han var helt talanglös, och det är ju inte helt sant. Men han levde ju på sin inställning, attityd, att ingenting var omöjligt trots att han inte fått fotbollsspelarens egenskaper gratis.

Läs mer:

Så minns vi Klas Ingesson

"In i det sista var han en kämpe"