Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klass 1-varning för hård vind i Jämtland- och Härjedalsfjällen – risk för snödrev

På måndagsmorgonen vid 05.27 kom SMHI ut med en klass 1-varning för hård vind med snödrev eller nederbörd i Jämtland- och Härjedalsfjällen. Vindarna beräknas uppnå cirka 15 meter per sekund under kvällen och natten till tisdag.

Vindvarningen om 15 meter per sekund gäller framförallt kalfjället i både södra Jämtland- och Härjedalsfjällen.

Enligt SMHI innebär en klass 1-varning att det kan vara svårt att förflytta sig på fjället samtidigt som snödrevet medför problem att orientera sig.

Vad gäller lavinfaran i fjällen beräknas den som måttlig enligt Naturvårdsverket. Även om risken att utlösa en lavin anses osannolik menar Naturvårdsverket att om en lavin utlöses så kommer den att bli stor.

"Störst risk att utlösa en lavin är på branta sluttningar där snötäcket går från tunt till tjockt men var också uppmärksam på drevsnöflak som kommer bildas på kalfjällets nordsidor under eftermiddagen", skriver Naturvårdsverket om både Jämtland- och Härjedalsfjällen i sin lavinprognos.