Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassen tar strid för sina vänner

När Mona Jasharlis klass fick veta att systrarna hotades av utvisning till Tyskland ville de genast göra något. Kompisarna satte därför upp namnlistor över hela Strömsund.

Det sista klassen vill se är att deras vänner måste lämna Strömsund. Mona Jasharli sitter omgiven av sina klasskompisar i ett kapprum på Vattudalsskolan. Hon ler och skrattar när kompisarna berättar för ÖP hur de kämpar för henne.

– De försöker och det känns bra, säger Mona.

Klassen har samlat ihop nästan 500 namnunderskrifter. Efter beskedet att systrarnas asylprövning ska ske i Sverige har det varit en lättare stämning i klassrummet och nu funderar klassen på att skicka in namnunderskrifterna till Migrationsverket, för de hoppas att systrarna ska få stanna permanent.

– Det finns ju en möjlighet att man ser till barnens bästa och att de får vara kvar. De har ju rotat sig här, säger Patrik Gustafsson, klasslärare för Mona och hennes vänner i 6C.

Under året har klassen jobbat med barnkonventionen vilket har skapat många frågor kring det som nu händer.

– Hur behandlar vi andra människor? Är det rimligt att leva under hot om att bli hämtad närhelst på dygnet?