Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassiska Hedeflugan i fint sällskap

Den klassiska Hedeflugan är nu representerad i samlingarna på anrika Flyfishers’ Club of London. Helge Jonsson från Långå passade på att överlämna dunkrokarna vid ett besök i London.

Annons

När Helge Jonsson från Långå var inbjuden till lunch i klubbens paradvåning i centrala London passade han på att överlämna en tavla med samtliga dunkrokar bundna efter Oskar Ficks och dottern Alma Nordlunds mönster. Tavlan med alla flugkrokarna har bundits av Alma Nordlund för tio år sedan och hennes dotter, Mona Nordlund, har monterat och färdigställt tavlan, som är signerad av Alma själv.

– Presidenten i Flyfishers´ Club, Antony Pinsent, var värd för lunchen och Helges besök. Antony Pinsent uttryckte sin uppskattning över att klubben fått den fina presenten som nu hänger på hedersplats – place of honour – i klubbens sällskapsrum. Klubbens expert på fiskeflugor, John Knott, har granskat flugorna och gett högsta betyg, berättar Helge Jonsson.

Helge bor sedan flera år tillbaka i Stocksund men tillbringar så mycket tid som möjligt i hembyn Långå. Han är nu 70 år och är en hängiven fiskare. På reven ska det vara en fluga och helst en Hedefluga. Hans favoriter bland de handknutna Hedeflugorna är Sotarn och Skomakaren.

– Men handlar det om röding ska man välja Kvällsolen. Med den röd/vita flugan blir man sällan utan fisk, säger Helge.

När han i London lämnade över samlingen av Hedeflugorna var det många experter som imponerades. Framförallt av mönstret och på det sätt flugorna hade tillverkats. Oscar Fick och Alma Nordlund har alltid knutit sina flugor utan städ.

– Oscar och Alma är värd den uppmärksamhet och uppskattning som deras flugor förtjänar. Förutom att det är flugor som fiskar bra är det flugfiskekultur och historia över dem, säger Helge Jonsson

– Jag är säker på att Oscar hade skrattat gott om han vetat att hans flugor hade blivit granskade av en av världens främsta experter på fiskeflugor med det passande namnet Knott.

Hedeflugan var den första svenska flugserien och kom till 1918. Ett par år innan hade Oscar Fick bundit sina första fiskeflugor, eftersom han var missnöjd med de engelska. De fiskade inte tillräckligt bra. De 24 första flugorna i serien har Oscar komponerat mönstren till. De övriga är Almas mönster.

Hedeflugan omfattar sammanlagt 34 mönster och bland de mest kända är Skomakaren, Gesällen, Svartöga, Sotaren och Harr 12:an. Helge Jonsson håller på att avsluta ett bokmanus om Hedeflugan och dess skapare.