Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassiska smaker förlänger julen

Knappt började vintermörkret lägga sig förrän inbjudningarna damp ner. Glöggfika och glöggmingel. Vi börjar fira jul allt tidigare och glöggen är en viktig ingrediens.

Glöggbjudningen dök upp från ingenstans i slutet av 1980-talet och blev stor under 1990-talet, berättar måltidsforskaren Richard Tellström.

– Det sade bara pang.

Han ser glöggbjudningen som en del i att julfirandet förskjutits.

– På 1960- och 70-talet började vi fira jul före jul. Det gjorde vi inte förr, då började julen på julafton. Själva typen av bjudning är ganska gammal, men förr började man tidigast den 23 december.

Glöggförsäljningen på Systembolaget nådde en topp under slutet på 1980-talet och början av 1990-talet då det såldes runt fyra miljoner liter om året. Sedan dess har konsumtionen minskat, men utbudet blivit större.

– I år har vi 28 olika sorters glögg i vårt fasta sortimentet vilket är fler än förra året. I vårt beställningssortimentet och lokalt och småskaligt finns ytterligare ett dussin, berättar Elina Yli-Torvi, pressekreterare på Systembolaget.

Ekologisk glögg gick bra redan förra året och kommer stort i år. Däremot har vi blivit konservativare när det kommer till smaken.

– Det är mer traditionella smaker än för några år sedan, man vill tillbaka till den klassiska glöggsmaken.