Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kleerup på Marité på Juldagen

Sex år efter succén är Andreas Kleerup tillbaka. I höstas kom ep:n "As if we never won" och på juldagen gästspelar han på Marité.
– Det är fokus på musiken, säger Andreas Kleerup.

Annons

De senaste åren har han skapat rubriker, inte så mycket tack vare sin musik, som genom att tala ut om sitt missbruk, hur han lider av adhd och Tourettes, och om hur han försökte ta livet av sig med tabletter.

– I dag mår jag mycket bättre. Man lär sig. Jag har lärt mig hur jag ska hantera mig själv. Vissa dagar känns allt bra, och då låter jag det vara bra. Andra dagar är värre, men jag vet vad jag ska göra då. Jag går och simmar eller sover hela dagen, säger han.

Låtarna på "As if we never won" drar mot disco, men tempot är nedskruvat och ett mörker präglar soundet. Den som vill kan lätt spåra ett tema. Det sjungs om att vara en soldat, stå upp mot "the opposers" och om att "it's not going to be easy".

– Ja, så är det kanske, det här med att vara underdog. Men texten till "Let me in" skrev Susanne (Sundfør, som sjunger på singeln), säger Andreas Kleerup.

Ep:n innehåller sex spår, varav ett är en akustisk version av låten "Thank god for sending demons", som han tidigare gett ut med bandet Me and My Army. Lite skralt med tanke på att det är sex år sedan han gav ut sin hyllade självbetitlade solodebut?

– Jag tycker att man ska ge ut en skiva vartannat år. "Kleerup" kom 2008, Me and My Army-skivan 2010 och "Aniara" 2012, så jag följer det mönstret. Nu är jag tillbaka med gäster som sjunger och så, men för mig är de andra skivorna också Kleerup-skivor. "Aniara" och Me and My Army var jag helt enkelt tvungen att göra, säger han.

Dessutom följer Andreas Kleerup upp ep:n med ytterligare en i början av nästa år och småningom kommer ett helt album.

Albumet "Kleerup" innebar ett internationellt genombrott och tillsammans med Robyn skapade Andreas Kleerup en stor hit med "With every heartbeat". Låten toppade singellistan i Storbritannien, men trots framgångarna förra gången känner Andreas Kleerup ingen press.

– Nej, jag tänker inte så. Det är kul om folk lyssnar utomlands. De spelade (nya låten) "Rock U" på BBC i går och det känns väldigt roligt, men det viktiga för mig är inte att ligga etta utan att känna att folk lyssnar och bryr sig, säger han.

På juldagen gästspelar Andreas Kleerup på Marité. Även Tobias Öhd, Gabriella Bark, Martin Malmliden och Edvin Wikner kommer att spela.