Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatet och elen – hur hänger de ihop?

/
  • Klimatbantarna ger sig på den bärbara telefonen hemma hos Nisse Höglund. Det är Nisse själv som mäter effekten. Till vänster Micke Myhr, Ilona Lindkvist, Nisse Höglund, Patrik Zackrisson och Monika Sunding. Telefonen visade sig inte vara någon stor eltjuv, men drar hela tiden ström.
  • Anders D Andersson och Svante Öhrnell till vänster, delar med sig av sina bästa råd.

Hur mycket el stjäl en sladdlös telefon och vad missar man mest om man duschar i mörkret?
Klimatbantarna har kommit till Bostaden sin jakt på utsläppen som värmer jorden.

Annons

Klimatbantarna i ÖP:s Klimatpanel träffas för en ny omgång.

Nu ska Nisse Höglund, Ilona Lindkvist, Micke Myhr, Patrik Zackrisson och Monika Sunding börja tänka över hur de gör när de bor.

Ett genomsnittligt hushålls utsläpp av växthusgaser kommer till 16 procent från boendet. Boendet kommer därför på fjärde plats i utsläppsligan efter Bilen och Maten och de långväga resorna på Fritiden.

Sådant är utgångsläget och för att förstå vad vi kan göra åt det har vi bjudit in två herrar som för några år sedan fick pris som Sveriges bästa energirådgivare. Sveriges! Vem om inte vaktmästare Anders D. Andersson och driftstekniker Svante Öhrnell från Torvallaskolan kan detta med att spara energi och el?

Nisse Höglund, som är dagens värd, har redan kapat sina hus-utsläpp betydligt. För några år sedan gick han över från olja till fjärrvärme i huset i Karlslund. Men nu undrar Nisse om han inte skulle kunna spara ännu mer på värmen genom några justeringar.

– Släpper du ned Svante i källaren kommer han att spara 20 procent åt dig, lovar Anders Andersson som menar att Svante inte bara är Sveriges bästa energirådgivare utan också den bästa justeraren.

om att man nog skulle kunna ställa in så att värmen ströps efter behov, men att det också är bra ju mer fjärrvärme som går åt eftersom kraftvärmeverket i Lugnvik då tillverkar mer el. Som bonus.

Svante och Anders fick sitt pris 2007 när de hade halverat elförbrukningen i Torvallaskolan och därmed sparat 181 ton koldioxidutsläpp, lika mycket som över 2 500 bilresor med bensin mellan Östersund och Umeå. Svante jämställer onödig elförbrukning med tomgångskörning.

– Och tomgångskörning är ju förbjuden, säger han.

Ett onödigt lyse i Anders tycke är utomhusbelysningar som står på jämnt. ”Du bor väl inte på utsidan av huset?” som han säger. Ett annat är duschlyset. Man kan duscha i mörker, tipsar han.

– Det beror väl på var man ska tvätta sig, protesterar Patrik Zackrisson.

– Och man vill väl se hur mycket lödder man tar?

att de flesta i panelen redan har installerat snålspolande munstycken i kranar och dusch. De har redan bytt ut de flesta glödlamporna mot lågenergilampor. Och Patrik erkänner att han hör till sorten som får panik när en lampa är tänd och ingen är hemma.

– Jag får dåligt samvete när det sitter en laddare kvar i väggen också, säger han.

Laddare i väggen utan mobil drar fortfarande ström, liksom transformatorer till släckta halogenlampor och alla apparater på stand by, routers och bärbara datorer som man tror man har stängt av men ändå står och tjuvdrar. Kort sagt; eltjuvarna finns över allt.

som Anders och Svante har tagit med sig visar att Nisses bärbara telefon inte drar mer än 4 watt och man hör en lättnadens suck.

– Tänk vad jag är medveten, skrockar Nisse.

Kort därefter hörs ett glädjetjut som om Ture Sventon hade hittat Ville Vessla. Svante Öhrnell har hittat en eltjuv; en avstängd stereoapparat bakom Nisses hemmabar. Effektmätaren visar än en gång att elen som stjäls är liten och Svante muttrar att ”visst skulle man kunna spara lite här och där men elen är fortfarande för billig för att folk ska bry sig.”

– Men tänk på att det finns 1 miljon sådana apparater i svenska hem, insisterar Anders.

Så tänkte också Energimyndigheten när de för några år sedan inledde ett projekt för att hitta eltjuvar i hemmen.

I mitten av 90-talet fanns hopp om att elanvändningen skulle gå ned. Det hade ju då kommit elmärkning på kylar och frysar och meningen var att apparaterna skulle bli alltmer elsnåla vad tiden led. Men den stora elminskningen uteblev och många har skyllt på apparaterna, bland annat på att vi skaffar oss fler datorer och fler tv-apparater i varje hushåll.

granskning av 400 hushåll, 200 i lägenhet och 200 i villa, har nyligen blivit klar. Den visar att hushållselen HAR minskat. Men där hushållselen har minskat ligger i stället ökningen i golven. 1994 när samma undersökning gjordes hade ingen golvvärme. Det har man nu. Golvvärme och värmepumpar står för ökningen av elen.

De bostäder i undersökningen som inte reglerade sin golvvärme utan lät den flöda jämnt och fint dagarna i ända, gjorde av med i snitt 1 000 kilowattimmar per år.

Nu ska de 400 hushållen räknas om för att gälla hela Sverige. Det är ännu inte gjort.

I Nisse Höglunds lilla, kvadratmeterstora, hall är det varmt på golvet. Där får Klimatpanelen några sista goda elbantartips sig till livs innan det är dags att ta farväl ”LCD-skärm bättre än plasma-teve”. Anders hinner också med några räkneexempel på hur mycket utsläpp som skulle sparas om alla Torvallabor duschade i mörker. Svante Öhrnell kommer med en sista påminnelse:

– Viktigaste är ändå att spara på varmvattnet. Och inga rinnande kranar!

Micke Myhr. Han gillar inte lågenergilampor, säger han. Man slår på dem och efter en kvart har de inte börjat lysa än.

– Och mobilladdaren har jag alltid i väggen. Då vet jag ju var jag har den.

Mer läsning

Annons