Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatpanelens fjärde uppdrag slutfört

/

Monika Sunding, 72, bor i Marieby i en ombyggd och renoverad ladugård. Hon har sedan sist dragit igång en ny PRO-förening där Margareta Winberg är ständig allsångsledare.

Annons

Monika har också startat en klimatcirkel för pensionärer sedan hon kom med i ÖP:s klimatbantargäng. Monika fick nyligen 70 pensionärer att lyssna till ett Al Gore-artat klimatföredrag levererat av forskaren och föreläsaren Andreas Gyllenhammar. ”Alla tyckte det var fantastiskt”, säger Monika. Frågan är om hon hunnit med uppdraget, att göra energibesparingar hemma?

– Jag flyttade in för två år sedan och jag har bergvärme och golvvärme. Jag har ett sinnrikt system som reglerar värmen så man kan stänga av den helt i vissa rum eller anpassa den efter när man är hemma. Sista året har jag skaffat dosor med strömbrytare så jag har inget som står på stand by. Planlösningen är öppen och jag har ingen värme alls på övervåningen. Det är en viktig grej man kan tänka på när man bygger om eller bygger nytt.

– Men jag har inte skaffat någon effektmätare så jag vet inte vilken apparat som drar mest. Och dammsuga bakom kylskåpet, det har jag gjort många gånger. Det kanske är dags snart igen.

, 49 år, bor i två- familjshus i stadsdelen Karlslund i Östersund. Han och hans fru har son-en med familj till granne. Nisse driver Yamaha Center. När klimatpanelen sist var på hembesök hos Nisse kollade vi med en effektmätare och ingen av apparaterna stod och tjuvade ström särskilt mycket.
– Men vi håller på att renovera just nu och då har vi sagt att vi ska sätta in lågenergilampor över allt. Jag tror att vitvarorna drar mest i huset, de står ju på hela tiden. Annars har vi inga apparater som står och drar. Laddarna drar jag alltid ur nu.
– Om ROT-bidraget är kvar nästa år ska vi tilläggsisolera. Så jag tror att vi kommer att komma ned i energiförbrukning. Huset är från 30-talet och det är bara plank, virke och en luftspalt på tre centimeter emellan som isolering.
Har du dammsugit bakom kylskåpet?
– Personligen inte. Men bakom spisen har jag dammsugit.
Nu kommer troligen möjligheten också för privatpersoner att installera solceller eller vindsnurror och sälja ström till nätet. Vore det något för dig?
– Absolut, uppe hos mig blåser det in i helvete.  Jag är positiv till att man kan bli självförsörjande också i stan och inte bara på landet. Vi har haft solceller i stugan i ett år nu och vi märker inte att vi inte har någon ström. Det är bara att trycka på knappen och få ljus.

, 39, bor i lägenhet i Östersund som värms upp via fjärrvärme. Lägenheten är huvudkontoret för Patriks Combo, trion som dyker upp på after ski, Yran och där man mest och minst väntar sig det. Bandet har en fanclub på Facebook. När vi pratade bostad och klimatet i våras var Patrik den som visade sig ta jakten på eltjuvar på allvar.
– Så egentligen tycker jag att uppdragen i bostaden var lättast. Det är lätt att skaffa en dosa som man kan stänga av och på strömmen till apparater på. Hemma hos oss står inget på stand by och jag drar ur laddare och släcker efter mig hela tiden.
– Efter förra träffen slutade jag att duscha med lampan på nu när det har blivit ljusare. Lampan i duschen är bara en okynnesgrej som man inte behöver.
– Jag tycker att man ska byta ut glödlamporna mot lågenergilampor vartefter de gamla går sönder. Det är så många olika bud om att lågenergilampor inte är bra heller, att de ska fraktas och att de innehåller kvicksilver och det sorteras inte på tippen och allt. Men man måste prova annars blir det inget tryck på förändring.
Dammsuga bakom kylskåpet – har du gjort det då?
– Nej. Har Micke gjort det? Det var bra gjort.

, 35 år, bor i villa i Valla med fem barn och man. Har sagt upp sig från jobbet på H & M och jobbar nu upp egen firma tillsammans med sin syster. Idén är att låta sy en väska att stoppa barnvagnar i. Ilona hoppas på en större order och har också börjat med uthyrning. Hon tycker fortfarande att matvanorna är svårast att koppla ett klimatgrepp på. Av alla de uppdrag som panelen hittills fått var det sista lättast, tycker hon. Det handlade om att energispara i bostaden för klimatets skull.
– Glödlamporna började vi byta ut mot lågenergilampor i fjol allt eftersom de gamla gick sönder. Och vi bytte från direktverkande el till fjärrvärme för 1,5 år sedan. Då fick vi bidrag. Det som går nu är varmvatten. När barnen duschar tillsammans duschar de längre.
Nu ser det ut som att nya regler är på gång som ska göra det möjligt att själv producera ström via vindsnurra på taket till exempel och sedan sälja överskottet ut på nätet. Skulle det vara något för dig?
– Det är en jättesmart idé, men jag skulle inte göra det bara för egen vinnings skull. Då skulle det vara för att ha el till eget bruk.
Ett av uppdragen var att dammsuga bakom kylskåpet. Har du gjort det?
– Nej, under har jag dammsugit, men aldrig bakom.
Har du någon egen idé på energibesparing?
– Vi har köpt en stor tvättmaskin så att vi bara behöver tvätta en gång per dag. Det sparar en del.
Är du fortfarande nöjd över att du satsade på egen firma?
– Absolut. Jag skulle ha känt mig bitter om jag inte hade gjort det.


, 20 år, bor i en lägenhet i Brunflo. Han jobbar framför allt kvällar och nätter på en upplysningstjänst i Östersund. Bilen har nyligen varit på verkstad efter en krock och Micke har därför fått be kompisar om skjuts alla möjliga tider på dygnet. Bussar går inte när Micke behöver dem. När Micke var liten ville han bli bonde. Nu är han öppen för det mesta. Gillar hårdrock och har inga problem att klimatbanta när det gäller energibesparingar i bostaden. Värre är det med maten eftersom han inte gillar grönsaker.
Ett uppdrag var att sänka inomhusvärmen och ta på tofflorna. Hur gick det?
– Jag vred av värmen i vintras. Det var så varmt.
Byte av glödlampor till lågenergilampor då?
– Jag har bara tre lampor så jag tycker inte det är värt det. När led-lamporna kommer kanske det blir något för mig. Jag har inga myslampor.
Dammsuga bakom kylskåpet då?
– Ja, för en månad sedan när kylskåpet pajade och hyresvärden var här och bytte. Det var ungefär 40 kilo damm där bakom. Man fattar att det behövs, det blir skitigt som bara den. Men jag gillar att duscha länge. Där har jag inte bättrat mig.

Mer läsning

Annons