Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatpolitik för hela Europa

I går presentade regeringen två propositioner som tillsammans utgör en sammanhållen klimat- och energipolitik för perioden fram till år 2020. Förslaget är tveklöst den mest ambitiösa klimat- och energipolitiken av alla länder i Europa, ja troligen av alla utvecklade industriländer i hela världen.

Vi sätter upp mål som innebär att halva Sveriges energianvändning år 2020 ska komma från förnybara energikällor, att vårt land år 2030 ska ha en fordonsflotta som är oberoende av fossil energi och att Sveriges nettoutsläpp av växthusgaser mot mitten av detta sekel faktiskt ska vara noll. Vårt klimatmål för år 2020 är minskade växthusgasutsläpp med minst 40 procent.

Det paket vi presenterar är resultaten av en lång process. Vi har aktivt arbetat i EU för att driva på arbetet med ambitiösa klimat- och energimål för hela unionen. Den processen slutfördes före årsskiftet, då EU genom en gemensam överenskommelse befäste sin ledande position i världen vad gäller att lösa de globala klimatproblemen.

Satsningen på förnybar energi och effektivare energianvändning ger svensk forskning och svenska företag en ledande roll i den globala klimatomställningen. Vi lägger grunden för nya innovationer, nya företag och nya jobb i gröna framtidsbranscher.

Bland konkreta förslag kan nämnas:        

• Miljöbilar befrias från fordonsskatt under fem år.

• Koldioxidskatten höjs stegvis för att styra rätt men också ge företag och medborgare tid att ställa om.

• Utbyggnadstakten av förnybar elproduktion som biobaserad kraftvärme och vindkraft fördubblas för att nå 25 Twh 2020.

• Planeringsprocessen för vindkraft förenklas.

• Ett omfattande program för effektivare energianvändning utarbetas.

Regeringen presenterar en politik som kan förena höga klimatmål med stärkt konkurrenskraft för svensk industri, medan vänsteroppositionen tyvärr inte tycks kunna samla sig till vare sig det ena eller andra. Med förslag som enbart räknar till svenska insatser i Sverige står de svarslösa i uppgiften att lösa klimatproblemen.

övertygade om att en stor majoritet av svenska folket kan ställa sig bakom den inriktning som regeringen nu presenterar. Därmed står vi också starka när vi från och med i sommar blir ordförandeland för hela EU. Det blir nästa steg i regeringens strategi, att som ledare för Europa aktivt bidra till också en global överenskommelse om klimatet och energin.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel