Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatseminarium med framtidstro

/
  • Framtidsminister Kristina Persson uppmanade människorna i publiken att driva på henne och regeringen för en tuff klimatpolitik.
  • I förbifarten berättade Naturskyddsföreningens ordförande, Svante Axelsson, att han investerat i 27 kvadratmeter solceller på taket på huset i Uppsala.
  • Här var det bland andra elever från årskurs 3 på samhällsprogrammet och teknikprogrammet på Jämtlands gymnasium som gick in i Geodomen och tog del av ett 30 minuter långt miljö- och klimatbudskap i form av film och samtal med meteorologer.

Jorden värms upp och det är lätt att tänka svarta tankar.
Men ”Klimatseminariet 2015” under fredagen i Östersund andades framtidstro.

Annons

Framtidsminister Kristina Persson (S) från Frösön talade om regeringens ambition att Sverige år 2030 ska vara en av världens första fossilfria nationer där energin skapas av förnyelsebara källor som vatten, vind och sol.

Dessförinnan ska Sverige senast 2020 ha minskat koldioxidutsläppen med 40 procent.

– Centrum ska skapa förutsättningar för framtiden. Men det som faktiskt sker det sker lokalt.

Kristina Persson hävdar att den nödvändiga påhittigheten och samarbetet i glesbygden och på landsbygden, som i Jämtlands län, också leder till en utveckling vad gäller klimatåtgärder.

Och hon är övertygad om att en övergång till ett miljöhållbart samhälle, både i Sverige och över hela världen kommer att gå både lättare och snabbare än vad vi i dag kan tro.

– På grund av näringslivet.

För allt fler företag, även stora och världsledande, har upptäckt att hållbarhet ger konkurrensfördelar.

I det hade hon stöd också av Svante Axelsson från Uppsala som är generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

– Det kommer att gå mycket fortare än vi någonsin kunnat tro, sa han från scenen i PB-salen i OSD i Östersund.

Han hänvisade bland annat till hur mycket vad gäller miljön som faktiskt har förändrats till det bättre och hur de tyska storföretagen är med på den snabba och totala avvecklingen av kärnkraften i Tyskland och införandet av alternativ energi och miljövänlig teknik.

Det var omkring 400 personer som deltog i det 13:e klimatseminariet som Östersunds kommun, länsstyrelsen och landstinget/regionen anordnat. Nu är även Länsförsäkringar Jämtland med.

Det var politiker, tjänstemän och allmänhet som från morgon hörde bland annat om klimatsmart samhällsplanering, övergång till solelektricitet och eltrafik.

– Klimatfrågan är en ödesfråga. Den är viktig för att vi ska få en hållbar och attraktiv region, sa Anne Sörensson som är klimatsamordnare i Östersunds kommun.

Hennes kollega på länsstyrelsen i Östersund, Elin Andersson, hade ordnat med en ”geodom”, en portabel biograf i form av en uppblåsbar kupol.

Där fick ett 20-tal personer åt gången kliva in, lägga sig på liggunderlag och kuddar och titta på film i taket om hur klimatet på jorden och i Sverige har förändrats, och vad som kan hända framöver.

Meteorologer fanns med direkt från SMHI i Norrköping, även för att kommentera hur trädgränsen kryper upp mot kalfjället och hur abborrar allt mer dominerar i sjöarna.

Annons