Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klipp till mot supersnigeln - nu!

Den är omöjlig att känna igen men måste bekämpas: hybridsnigeln. Snigeln är en superkombination av den svenska skogssnigeln och den spanska.

Hybriden är lika glupsk och, lite ovanligt, lika fertil som den spanska skogssnigeln. Hybrider är annars oftast sterila. I allra värsta fall har supersnigeln fått gener från den svenska snigeln som gör den bättre anpassad till det svenska klimatet än den spanska. Det skulle i så fall göra den än mer livskraftig än vad den redan är. I sin tur skulle det kunna leda till ännu större spridning – och ännu större problem för de svenska trädgårdarna och i förlängningen kanske även i mer naturliga miljöer.
- Men det vet vi inte med säkerhet än, säger Ted von Proschwitz, snigelexpert.


Den första hybriden upptäcktes för över 20 år sedan, 1987, och den spanska snigeln upptäcktes första gången i Sverige 1975 men spridningen tog fart först cirka 19 år senare. Helt färska forskarrön tyder på att vad vi i Sverige kallar Spansk skogssnigel egentligen kommer från södra Frankrike.
- Ibland kan man på färgen ana att det är fråga om en hybrid, att färgen liksom är lite urvattnad, men det är ingen garanti, det kan vara en ren skogssnigel ändå, säger Ted von Proschwitz, snigelexpert.
Beviset för att det är fråga om en hybrid får man först när man öppnar dem.
- Även jag som jobbat så länge med sniglar får bland en överraskning, säger Ted von Proschwitz.
Skillnaden syns först när man öppnar upp och tittar på könsorganen. Utseendet på könsorganen på hybriden skiljer sig år från population till population men kan också skilja på individnivå.


Den spanska skogssnigeln har inga naturliga fiender i Sverige och orsaken till det är att deras slem är segt och gör dem oaptitliga. Myskankor och blåankor är ett av mycket få djur som äter spanska sniglar och hybriderna - och kan ju vara ett alternativ - för den som bor på landet. Att utrota snigeln är redan för sent men den måste enligt Ted von Proschwitz bekämpas så gott det går.
- Även om de är skadedjur så skall de avlivas på ett snabbt och effektivt sätt, de skall inte behöva plågas i onödan. En sax eller en spade med skarp egg är att föredra och helst skall snigeln kapas cirka en halv centimeter från framänden. På så vis avlider de snabbt, säger han.
Tycker man att det är för obehagligt att hugga huvudet av sniglarna så kan man samla ihop dem i ett kärl och hälla kokande vatten över dem, på så sätt dör de också hastigt. Att däremot hälla salt på dem eller kemikalier är både onödigt dyrt och onödigt plågsamt för snigeln.

MARIA GUNNARSSON
Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se