Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klockan på min mikro hånler när tiden ska ställas om

Kampen mot klockan pågår. I Finland rasar man mot påfundet att ställa om klockan till sommartid. Där har ett medborgarinitiativ samlat ihop över 70 000 namn. Engagemanget har fått den finska regeringen att agera mot EU om att man gemensamt avskaffar sommartiden. I EU finns nämligen ett bindande direktiv från 1998 som reglerar tidsomställningen till sommartid. Detta eftersom gemensamma tider sägs påverka "den inre marknadens funktion".

Liknande yttringar har även hörts i Tyskland, Nederländerna ... och i Sverige där på kort tid både Centerpartiet och Kristdemokraterna engagerat sig för att just sommartiden är den tid som ska behållas. Man kan ana en europeisk kompromiss som ställs på halvtimmen.

Det finns olika hälsomässiga fördelar med att avskaffa sommartiden. Bönder vittnar om att kor blir oroliga när tiden ställs om eftersom deras mattider förändras. Även människan påverkas av tidsomställningen med ökad stress, psykisk ohälsa och hjärtproblem som följd. Sömnforskare menar att vår livskvalitet skulle höjas om klockan alltid gick på sommartid.

Att vara 30 år sägs ju vara i slutet av ett odödligt tillstånd. Kanske är det därför som argument om hälsomässiga fördelar inte biter på mig. Det är istället krångel med ny teknik som får mig att jubla av glädje om sommartiden eller normaltiden (vintertiden) avskaffas.

Först har vi mikron. Den står i perfekt ögonhöjd i köket och hånler ifall tiden är felställd. Med den klockan ska man behöva jävlas två gånger per år. Arbetet görs så sällan att man omöjligt kommer ihåg hur det går till nästa gång situationen uppstår. Manualen är dessutom redan ett med naturen – därför måste jag gissa mig fram till vad just den här mikromodellen heter och googla fram en ny digital manual.

Tillslut hånler inte mikrons klocka mot mig längre. Men då vet jag samtidigt att mycket jobb fortfarande återstår. Under mikron står nämligen en ugn, med egen klocka och en ny uppsättning av inställningar. Sökmissionen måste återupprepas. Överallt i hemmet finns det elektronikprodukter med inbyggd klocka.

Jag har kapitulerat inför haveriet med klockor överallt. Mikrons klocka använder normaltid och ugnen den går på sommartid. I vårt badrum finns en display för att reglera golvvärmen. Någon kreativ ingenjör har bestämt att den displayen ska komma med en klocka. Varför då? När vi var i en vitvarubutik och tittade efter en ny kyl pekade min fru på en modell med inbyggd klocka. Aldrig i livet.

Att ställa om klockan är ett relativt nytt påfund. Det var först efter första världskriget som flera länder bestämde sig för att testa det – som en ransoneringsmetod. I Sverige var det först 1980 som vi regelbundet började ställa om tiden till sommartid. Motivet bakom tidsomställningen är att spara på energi, men den besparingsvinsten har visat sig vara försvinnande liten.

Ärligt talat bryr jag mig inte om normaltid eller sommartid blir kvar. Bara att släppas ut ur det fängelse som det innebär att ställa om klockorna vore gott nog.