Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klövsjö byggs ut med ny barnbacke och funpark

För ett år sedan var det full fart i Klövsjös pister. Nu en månad till jul är det fortfarande barmark och ingen snö i sikte. Men det knäcker inte skidanläggningens eldsjälar. Miljonsatsningarna fortsätter. Den här gången i en helt ny barnbacke och fun-park.

I den upprustade receptionen där liftkorten säljs är det än så länge öde och tomt.

– Det känns konstigt. I fjol hade vi den här tiden haft öppet nästan en månad. Jag hoppas snön kommer till jul, säger receptionisten Sonja Racas.

Det finns snart inte en vädersajt på internet som inte Stefan Nyberg, som är driftansvarig för skidanläggningen, har tittat på de senaste veckorna. Men snön lyser med sin frånvaro i kristallkulan.

– Har vi tur kan det bli kallare nästa vecka så vi kan köra igång snökanonerna. Då skulle det i bästa fall kunna bli åkbart till nästa helg, men alla gånger till jul. Det är ju långt dit, säger han.

Torgny Svensson, destinationschef för skidanläggningarna i Vemdalen, Björnrike och Klövsjö, har dock ingen märkbar panik i blicken när han spanar ut över de fortfarande gräsklädda backarna.

– Lugn, snön kommer, säger han.

Inför den väntande skidsäsongen har alltså investeringarna för vinterturismen fortsatt i Klövsjö. Omkring 6 miljoner kronor har investerats i den nya barnbacken som ligger i omedelbar anslutning till det nya tomtområdet i sluttningen ner mot Svartåstjärnen.

En ny knapplift, nytt snösystem och belysning samt en fun-park för barnen ingår i den här satsningen.

– Det här kommer att vara välkommet för barnfamiljerna. Den nya backen blir perfekt för alla som tycker att lilla barnbacken är för flack och den större för brant, säger Per Racas och visar även vindskyddet som byggs i anslutning till den nya backen.

– Här kan de vuxna sitta och sola medan barnen åker skidor, säger han.

Utöver den här utbyggnaden har även nya uthyrningslägenheter med totalt 56 bäddar tillkommit i området Solviken mellan hotellet och Svartåstjärnen. Ytterligare en byggetapp planeras där.

– Visst är det skakigt i turistbranschen när lågkonjunkturen hotar, men under de senaste sju åren har vi i vår destination haft en genomsnittlig tillväxt på 10 procent och det har sedan 2005 investerats runt 1 miljard kronor i allt byggande. Det är fantastisk och visar på framtidstro, konstaterar Torgny Svensson.

I den stora investeringssumman som nämnts ingår även Bergs kommuns egen satsning på en ny reningsanläggning för Klövsjö och Storhogna för runt 90 miljoner kronor.

Men hur mycket man än talar om investeringar och framtidstro är barmarkseländet trots allt den gäckande skuggan just nu. Snökanonerna är riggade och väntar på minusgraderna. 20 december löper tiden ut för snögarantin.

– Till dess ska vi nog ha snö. Under tiden har vi i alla fall kunnat städa upp ordentligt efter allt byggande, tröstar sig snömakarbossen Stefan Nyberg.