Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klubb 3 bjuder upp

Kunnig, intresserad eller det minsta nyfiken på folkmusik eller folkdans?

Vill du slänga dina lurviga, ta en fika, dansa eller bara lyssna på polskor, schottisar, valser och annan folkmusik. Då är söndagskvällar på Gamla tingshuset något att lägga på minnet.

Det går inte att ta miste på Jennie Wadmans energiska och kärleksfulla engagemang för Klubb 3. Det är inte konstigt, med tanke på att detta dans- och musikforum med fokus på tretakt har blivit ett riktigt populärt tillhåll.

– Det känns jättekul. Jag tycker att det är viktigt att det finns en samlingspunkt och ett forum för alla som älskar folkmusik. En oas där alla kan träffas, vare sig man är insatt, nybörjare eller bara nyfiken. Gammal som ung. I den här staden har vi ju dessutom många erkända folkmusiker.

Klubb 3 har haft verksamheten i gång sedan 2011 och Jennie tog över ansvaret i höstas. Hon har märkt att det finns en stor spridning i åldrarna bland de intresserade.

– Det har varit en del barn som varit med. Den yngsta har varit 6 år och den äldsta personen 90 år, säger Jennie.

Hon har själv dansat mycket på såväl spelmansstämmor och festivaler, och hon har märkt att intresset generellt är väldigt stort bland unga. Dessutom menar hon att det inte är något enbart för de invigda och specialintresserade.

– Nej, man behöver inte vara på något speciellt sätt. Folkmusiken är något för alla. Det är inte bara folkdräkter och knätofsar som så många tror, säger Jennie.

Hon menar också att det finns en vanlig missuppfattning att folkdans är krångligt att lära sig.

– Det behöver inte vara svårt alls. Ta till exempel slängpolska, där du går i takt med musiken och kan improvisera rörelser efter rytm och takt utan att kunna några speciella steg innan.

På Klubb 3 sker all dans till levande musik. Något som livar upp på flera sätt enligt Jennie:

– Dels får folkmusiker spela till dans, och dels får folk möjlighet att dansa till levande musik. Det är fantastiskt!

Man har också vad man kallar en "öppen spellista".

– Det betyder att man skriver upp sig om man själv vill spela, och vilken tid man vill göra det.

Alla är välkomna, vare sig det gäller band eller ensamma spelemän. Klubb 3 lockar nu 40–80 personer i snitt per tillfälle.

Under den kommande terminen arrangerar klubben sina dans- och musikkvällar i Gamla tingshusets stora sal. Dessutom tillkommer ett par bonuskvällar:

– Ja, vid två tillfällen anordnar först Klubb Sam konsert, och så har vi dans efteråt till samma musiker.

Klubb 3 arrangeras som ett samarbete med just Klubb Sam och Spelmansförbundet i Jämtland Härjedalen. En del av innehållet, förutom dans och musik, är kostnadsfria workshops i folklig dans för nybörjare eller sång- och låtutlärning.