Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klubban är slagen

Ope skola läggs ned, Bringåsens skola blir kvar. Väntat gick kommunfullmäktige i Östersund på nämndens beslut. Debatten handlade mer om Ångsta och Odenslund.

Innan skolfrågan kom upp på dagordningen var det allmänhetens frågestund. Det var flera föräldrar från Ängsmon och Ope som hade kommit för att ställa frågor till politikerna.

En av frågorna handlade om varför man satsar på Torvallaskolan, som kommunen hyr, i stället för på egenägda Ängsmon och Ope. Centerpartisten Bogna Wojtkiewicz Adolfsson svarade att kommunen äger Torvallaskolan indirekt samt att politikerna har gått på tjänstemännens förslag.

Andra frågor från föräldrarna handlade om oro för säkerheten när barnen ska ta sig till och från skolan i och med nedläggning och flytt. Dessutom kritiserades att F-9-perspektivet försvinner när Ängsmogården minskar till en F-5-skola.

När Björn Sandal (S) fick frågan om närhetsprincipen alltid gäller – angående avståndet från Ope till Storsjöskolan respektive Torvallaskolan – svarade han att närhet är viktigt, men att det också handlar om i mån av plats för elever.

En förälder undrade hur politikerna tänker om att nuvarande fyrorna i Ope kommer att få byta skola varje år fram till 2015. Då svarade Sandal att det är viktigt att ta ett beslut nu för att minska oron och osäkerheten.

På en fråga om varför det har varit så lite fokus på Ope förskola och hur kommunikationerna ska lösas för barnen som ska flytta därifrån sa Björn Sandal att det var en viktig fråga och att den skulle diskuteras med Mona Modin Tjulin (S) och resten av miljö- och samhällsnämnden.

Dessutom uttryckte en förälder en oro om ifall ungdomsgården i Ängsmon kommer leva vidare när 6-9-klassarna flyttar till Torvallaskolan.

– Vi har ingen avsikt att stänga ungdomsgården. Men vi kan inte tvinga ungdomar att gå hit eller dit, sa Bogna Wojtkiewicz Adolfsson (C).

En annan förälder undrade om kommunen frångått skollagen eftersom det ska krävas "betydande svårigheter" för att placera om skolbarn. Björn Sandal svarade att det var motiverat för att klara ekonomin och att det på sikt sparas mycket pengar genom att minska skollokalerna.

En stor del av den efterföljande politikerdebatten handlade om Ångsta skola och Odenslundsskolan. Flera oppositionspolitiker undrade om ett ja till beslutet om Ope även skulle innebära ett ja till framtida nedläggning av Ångsta skola och Odenslundsskolan, eftersom det finns ett sådant tjänstemannaförslag.

Det förnekades av majoritetspolitiker, och frågan gick i flera turer fram och tillbaka.

Till sist föreslog AnnSofie Andersson (S) en ändring i beslutets formulering för att undvika missförstånd, vilket gjordes.

Björn Sandal inledde debatten med att säga att den här typen av beslut är bland de svåraste en politiker kan göra. Han sa också att kommunen behöver omvandla lokalkostnader till lärarkostnader.

Pär Löfstrand (FP) hävdade att Östersunds kommun har en låg lokalkostnad per elev i jämförelse med andra kommuner och undrade om färre skollokaler leder till bättre skolresultat.

Han ville först se en återremiss av frågan, men ändrade sig senare under debatten.

Pär Jönsson (M) sa bland annat att de hade kunnat ha kvar Ope skola genom att hindra flytten av förskolan Mosippan. Han anklagade Björn Sandal för att inte se långsiktigt på skolfrågan och att barnkoncentrationen kan ändras över tid.

Sandal svarade med att majoriteten visst ser långsiktigt.

– Vi hafsar inte in våra barn i skolan, sa han.

Pär Jönsson tyckte också att det var viktigt att människor kan bo på stadsnära landsbygd och efterlyste flera gånger Centerpartiet i talarstolen.

– De är ju ett parti som anser sig bry sig om landsbygden, sa Jönsson.

Ulf Edström (C) gick i svaromål. Han frågade hur oppositionen skulle få ihop pengarna till att klara Ope skola. Då hänvisade Jönsson till Mosippan igen.

Efter två och en halv timmes debatt slog ordförande klubban i bordet och förklarade ärendet avslutat.

Då hade 42 personer röstat ja till majoritetens förslag och 18 röstat emot. 7 personer var frånvarande.

------------------------------

Nedan kan du läsa ÖP:s direktrapportering från kommunfullmäktige i efterhand. Om du läser i mobilen kan du kopiera den här länken och öppna i mobilens webbläsare för att följa direktrapporteringen:

http://bit.ly/1dlcr21