Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klump i magen när semestern är slut

När semestern närmar sig sitt slut kommer åter klumpen i magen – mobbning på jobbet tar inte semester.

Att må bra på jobbet borde vara en självklarhet, men tyvärr är det inte så och ohälsan breder ut sig, vilket leder till en mängd sjukskrivningar. Det är alltför många som går till jobbet med en klump i magen på grund av mobbning. 420 000 personer utsätts för trakasserier på jobbet, enligt en undersökning från Arbetsmiljöverket.

Såhär i semestertider så försöker den som mobbas på jobbet att glömma den mobbning man systematiskt utsätts för på jobbet, glömma något som inte är möjligt att helt glömma. Inte minst när semestern närmar sig sitt slut så kommer klumpen i magen, och oron över att gå tillbaka till jobbet är ett faktum.

Det är allas rätt att må bra på och av jobbet. Ingen ska behöva utstå kränkande behandling på sin arbetsplats, en plats där man tillbringar en stor del av dygnets timmar.

I stort sett kan vem som helst bli mobbad och det kan uppstå när som helst – när du är nyanställd, när du får en ny tjänst inom samma företag, när du har varit på föräldraledighet, när du har varit ute på längre uppdrag och det kan starta med så enkla saker som att du bokar in ett säljmöte och någon annan anser sig äga rätten till det mötet, det kan handla om att du blir kompis med "fel" person på arbetsplatsen, att du sätter dig på ”fel” mötesstol eller att du helt enkelt tar dig friheten att tala på möten där det inte förväntas att du talar. På sådana här arbetsplatser är det svårt att känna arbetslust och motivation.

På arbetsplatser med många starka informella (eller formella för den delen) ledare kan modet att stå upp för de egna åsikterna vara den utlösande faktorn. I andra fall räcker det med att vara ambitiös, driven och duktig för att reta kollegerna. På arbetsplatser med ett starkt revirtänkande är mobbning mer en regel än ett undantag. På dessa arbetsplatser skapas ofta ett kluster av ledare som anser sig ha rätten att vara enväldiga domare över vad som är rätt och vad som är fel och de mobbar gärna för att bibehålla sin ”makt”.

Som chef och ledare har man ett stort ansvar när det gäller att bryta destruktiva mönster genom att ta tag i de medarbetare som mobbar och fryser ut, men tyvärr är det ofta så att chefer låter de som mobbar hålla på och den som blir mobbad får själv allt ansvar för den uppkomna situationen.

Vad kan vi göra för att stoppa den här negativa trenden och hur gör vi det nu? När ska vi få en heltäckande mobbningslag i Sverige? Det är hög tid att ta detta gigantiska folkhälso- och samhällsproblem på allvar.

Elaine Breske-Hirscher

Interimchef, ekonom, beteendevetare och föreläsare

Linda Mathiasson

Ordförande, Steg för steg för en bra psykosocial miljö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel