Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klums berättelse fick hela Storsjöteatern att tystna

Med intensiva naturbilder fick Mattias Klum i torsdags hela Storsjöteatern att pendla mellan andakt och sorg.

– Om tio år finns inte längre orangutangerna på Borneo. De är varelser som lever på de villkor vi ger dem, sa han.

Mattias Klum visade sig vara en ståuppande fotograf som fick med sig åhörare både på skratt och tystnad. När han förklarade varför bilder på fantastisk natur är viktiga till exempel.

I 16 veckor hängde han i ett träd i Panamas regnskog för att kunna få en bild av den lilla veckelbjörnen, släkt med tvättbjörnen och bara på vift i regnskogstaket om nätterna. Dessutom hade ingen tidigare fotograferat djuret. Uppdraget att fota kom från National Geographic.

– Hon är en ambassadör för hållbarhet, sa han.

Snart finns hon inte längre, och hennes nytta i en bild finns i och med att man kan visa på sambanden om varför hon försvinner, menade Mattias Klum vars hjärta slår extra hårt för de solitärt levande orangutangerna på Borneo.

Blicken från apan var en av de bilder som fick åhörarna på Storsjöteatern att bli helt tysta. Då passade Mattias Klum på att pränta in:

– Det spelar roll vilka kakor Carl Bildt köper och vilka kakor ni köper. Vänd på paketet och se om det innehåller certifierad palmolja. Gör det inte det, be affären köpa in sådana kakor.

75 procent av Borneos regnskogar är skövlade på grund av bland annat odlingar av palmolja. Inte bara aporna försvinner. Kungskobran, med det gift som behövs i mediciner mot hjärtinfarkt, försvinner helt ur friska regnskogar.

– Vi kommer aldrig att överleva utan natur, avslutade han.