Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klungan leker med ljuden

Två kvällar i rad ska humorgruppen Klungan underhålla på Storsjöteatern. De kommer med den nya föreställningen "På rätt sida om okej" som är centrerad kring ljud.

– Vi har tagit avstamp i ljudvärlden och utforskat den litegrann. Vi har lekt med olika ljudidéer och ljudlandskap. Det är mer teknik än vi haft tidigare, men vet inte hur mycket det märks av publiken. Men förhoppningsvis är det något de inte varit med om tidigare, säger Mattias Fransson.

I över tio år nu har den Umeå-bördiga humorgruppen bestående av Mattias Fransson, Carl Englén, Sven Björklund och Olof Wretling turnerat runt med olika föreställningar som "Jag är en fågel nu" och "Det är vi som är hemgiften". Men framför allt är de kanske kända från P3:s humorprogram "Mammas nya kille" och tv-serien "Ingen bor i skogen".

I det mesta de gör är det fascinationen för starka karaktärer som är återkommande i deras humor.

– Inspirationen kommer från erfarenheter som vi samlat på oss under livet. Jag försöker gräva in i mitt huvud och hitta olika tankar och idéer. Människor att inspireras av finns ju överallt och det är väldigt spännande. Vi är extremt intresserade av starka personligheter. Ofta är det så att någon av oss hittat en röst och en personlighet som känns spännande och underhållande, sedan har vi tagit tonen eller rösten och gjort något helt annat av det, säger Mattias Fransson.

Med "På rätt sida om okej" är det tredje gången som Klungan samarbetar med koreografen och regissören Birgitta Egerbladh som har en bakgrund i bland annat Kungliga Baletten, Stockholms stadsteater och Göteborgsopernas balett. Mattias säger att hon är ett bra öga utifrån.

– Hon har en väldigt stark konstnärlig drivkraft och vi får mycket hjälp av henne. Hon har utvecklat en helt egen typ av scenkonst som vi gillar. Det smittar av sig och hon tar med oss litegrann på de stigarna och lär oss det bästa av hennes värld. Hon har betytt väldigt mycket och fått oss att bli bättre som grupp, säger Mattias.

När nu Klungan kommer till Östersund på onsdag och torsdag med sin nya föreställning så är det två kvällar i rad de kommer att uppföra den på Storsjöteatern. Tradigt med två kvällar på samma ställe? Nej, Mattias föredrar att få stanna en stund på teatern.

– Man skrattar i hela kroppen när man får stanna till på en teater och fokusera på föreställningen. Det kräver så mycket när man reser hela tiden. Vi trivs väldigt bra när man får stanna några dagar och bygga upp något. Vi blir nog aldrig "klara" med föreställningen, men förhoppningsvis blir vi bättre och bättre.

Hur jobbar ni när ni arbetar fram idéer till föreställningarna?

– Vi har inga regler, utan vi jobbar på alla möjliga olika sätt och försöker också hela tiden hitta nya sätt att arbeta på. Vi vill bli bättre på att improvisera till exempel. Men det viktiga är ju idéerna, vi jagar bra idéer hela tiden. Karaktärerna har vi redan oftast, men man måste ha något att berätta som känns roligt och nytt även för oss.