Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klyschig lycka med Doug, cittra och stämsång

Gamla teatern blev countryns hemvist för en juniafton. Rolling Rootsy Revue serverade åtta band i Östersund på fredagskvällen.

Den ambulerande countryfestivalen gör till veckan stopp i Uppsala, Stockholm och Falkenberg. Under fredagen var de i Jämtland.

Det anas tuggtobak i munnar och huvuden pryds av hattar i cowboystil. Det är nästan så att det saknas höbalar för att få den sista biten amerikansk söderromantik. Men som tur är fyller kvällens band den saknaden. Bjärmedottern Ellen Sundberg öppnar kvällen med sitt band.

Ellens blyghet och nya låten "The road is long" övergår i Basko Believes fiolspel, cello och mjuka mansröst. De rutiga skjortorna i publiken älskar Matraca Berg, näst på tur, och lånar ut läsglasögon när sångerskan skämtar om sin syn. Hon bjuder på sig själv, sjunger fel, men Östersund har medlidande för den disträa sångerskan. Det blundas och njuts även fast texten är borttappad.

Oskarshamnsbandet We met tomorrow tar vid där Matraca Berg slutar. De chockar publiken som nu är vana vid Matracas lena stämma och gitarrkomp. Det slår hårt i bastrumma och rispar i sången. Det blir tydligt att denna kväll är ett smörgåsbord av countrygrenar från Kiruna, Bjärme och Nashville. Willy clay band fortsätter festivalen och värmer upp junikvällen och Gamla teatern ordentligt innan Doug Seegers träder in. När klockan slår nio strålar det kärlek rakt in under Nashville-sonens hatt och speglas tillbaka i salen. De gråa håren i publiken försvinner och damer med krycka står på stolar för att få syn på den hemlöse mannen Magnus Carlson och Jill Johnson upptäckte. Avslutar gör stornamnen Jason Isbell and the 400 unit och Israel Nash.

Östersund fick en fin gåva av Rolling Rootsy Revue: en kväll av klyschig lycka stavad cittra, gitarr och stämsång.