Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knark för uppmärksamma läsare

Kärleken till jympaläraren, jämtskan som altarskåp, insikter om åldrande och känslostumnad, associativa reseminnen och en världsstjärnas magnetiska kraftfält.

Den uppmärksamma publik som sökt sig till torsdagens smått unika mönstring av jämtländska författare på Designcentrum fick uppleva en färgsprakande bukett av skilda temperament och uttrycksmedel.

Norrländska Litteratursällskapet (NorrLitt) fortsätter skämma bort oss med lokal litteratur. Torsdagen var en variant av fjolårets träff, då bland annat Elin Olofson tjuvläste ur sin hyllade roman.

Högt och lågt, personligt och iakttagande, precis som det ska vara och med imponerande bredd.

Först ut var Berta Magnusson som rivstartade på mjuk jamska genom att hylla en dialekt somliga velat töntstämpla, men som hon liknar vid rinnande vigvatten ur ett altarskåp.

De som talar detta mål kom nämligen en gång i tiden ned på regnbågen för att sätta fötterna i mylthan och sjunga sig in i landskapet. Kvällens kanske tätaste text av en 84-årig språktämjare med glimten i ögonvrån.

Ann-Sofie Sundholm varierade nyfikna teman om åldrande med suggestiva bilder av mentala murar som ömsom både skyddar och kväver.

NorrLitts ordförande Magnus Ottelid har fortsatt källforska om Ytteråns främste revolutionär Arthur Magnusson. Bland fyra lådor litterär kvarlåtenskap på Carolina Rediviva har Ottelid storknat över alla stålblanka kampdikter, men också hittat besvikna brevrader om hur det är "jävligt att bli brädad" i kärlek.

Gunilla Johansson har tidigare skrivit känsligt om en liten pojke med stora likheter med hennes pappa. Nu läste hon egna biografiska notiser, minst lika träffsäkra och med både syrliga och lätt igenkännbara glädjeämnen och besvikelser.

Hon har säker tonträff och lyckas återskapa barnets vidöppna blick och hudlösa värnlöshet inför tillvarons förunderligheter.

Theres Agdler har ytterligare övat upp sitt vindlande och associativa berättande som firat triumfer i både noveller och krönikor. Med avstamp i den grekiska krisen och journalisten Ariane Wahlgrens yrkesbana tråcklar hon samman en rad spännande bilder.

Peter Lucas Erixon är slutligen på väg att skriva samman en bok med texter om sin musa Patti Smith, i vars starka magnetfält han rört sig under många år. Peters starka beundran av Smith genomsyrar texten som återanvänder delar ur redan publicerade textfragment.

För säkerhets skull fick vi höra avsnitt ur inspelade samtal mellan de bägge, som möjligen ingår i den bok som planeras till hösten.

Åhörarna hade svårt att bryta upp, fyllda av bilder, formuleringar och tankar som fäst på näthinnan och i bakhuvudet. Svårt att inte bli hög på en sådan överdos av litteratur och språklekar.

Nästa tillfälle att knarka litteratur med NorrLitt blir 11 april då Nina Björk kommer på besök. Heja! Heja!