Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knarkpåverkad man bröt sig in och hotade före detta sambo med pistol – får fängelse

En man i 20-årsåldern döms till fängelse i åtta månader efter att både ha misshandlat och hotat sin före detta sambo med pistol.

De två träffades på ett behandlingshem och blev sedan ett par. De bodde tillsammans i Östersunds kommun, men mannen hade problem att hålla sig ren från narkotika.

En dag i december i fjol blev det bråk mellan de två efter att mannen varit påverkad. Mannen var aggressiv och kastade bland annat in henne i en garderob. Polis tillkallades och där och då bröt paret upp och mannen fick lämna ifrån sig nyckeln och lämna bostaden.

Det var sedan lugnt ett dygn, men sedan väcktes kvinnan på natten av att mannen stod vid hennes fotände. Hon såg hur han riktade en pistol mot henne. Kvinnan uppfattade mannen som väldigt narkotikapåverkat och psykotisk. Mannen gick sedan till köket för att ta en mikrovågsugn. Kvinnan, som hade följt efter, hade kontaktat sin mamma och pappa som i sin tur ringde polisen. Mannen puttade då till kvinnan med mikrovågsugnen så att hon föll i golvet.

Snart kom polisen till platsen och såg mannen genom ett öppet fönster. Polisen fick säga till mannen två gånger innan han släppte pistolen. Polisen, som även de uppfattade mannen som drogpåverkad, drog honom därefter ut genom fönstret och grep honom.

Det visade sig sedan att mannen hade brutit sig in genom dörren, tagit en nyckel och ställt in två av sina väskor i kvinnans förråd.

Vapnet visade sig senare vara en kolsyrepistol av en typ som ser ut som ett riktigt vapen.

Mannen bekräftar kvinnans uppgifter under rättegången. Åtminstone det han kommer ihåg. När det gäller det han inte kommer ihåg, säger han att han inte tror kvinnan har anledning att ljuga. Han säger sig också ångra vad som hänt.

Han kommer ihåg när polisen säger åt honom att släppa vapnet och han gör det först när det går upp för honom att polisen är nära att skjuta honom.

Tingsrätten konstaterar att det inte fanns någon anledning för kvinnan att inte tro vapnet var riktigt. Eftersom paret dagen innan brutit upp och mannen fått lämna tillbaka nyckeln, så räknas det som hemfridsbrott när han tog sig in i bostaden på natten. Domstolen menar också att det är klarlagt att mannan misshandlat kvinnan, bland annat genom knuffen med mikrovågsugnen.

Mannen döms därmed till åtta månaders fängelse för grovt olaga hot, misshandel och grovt hemfridsbrott. Mannen ska också betala kvinnan 31 400 kronor i skadestånd.

Läs mer blåljusnyheter:

Beväpnad man greps efter stor polisinsats – hotade person med skjutvapen

Toppolitiker erkänner olaga hot men minns inga brev