Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knatteskutt – ett första steg in i idrottens värld

– Det är något nytt och spännande varje gång. Barnen tycker det är jättekul.

Det säger Ida Willén som är ledare på Knatteskutt, där barn får testa på flera olika idrotter under en termin.

Varje söndag under tio veckor i höst samlas barn i sporthallen i Exercisehuset på Campus. Knatteskutt har funnits i Östersund några år och tanken är att barnen under en termin ska få prova på olika idrotter. Och det under lekfulla former. Ida Willén är 21 år och har varit ledare för Knatteskutt sedan hösten 2010.

– Jag tycker det här är fantastiskt roligt. Att få chansen att jobba med barn och se hur de utvecklas. Det är så givande att jobba med barn och det är kul att lyssna på barnen, de har bra tankar och idéer, säger Ida Willén.

Ida inledde sin ledarbakgrund redan som tonåring på Cirkusskolan Kul & Bus och i våras avslutade hon sina studier på Idrottsvetenskapliga programmet.

Den här hösten är det runt 100 barn i åldrarna 3–7 år, indelade i olika grupper, som deltar i Knatteskutt. Ida berättar att intresset för Knatteskutt går i vågor, men att det finns ett konstant intresse.

– Det finns de som återkommer år för år och det ser jag som ett bra betyg. Det finns många intresserade, men alla kan inte söndagar. Det är fel dag eller en tid som inte passar in i deras vardagspussel.

Den här terminen betar Knatteskutt av idrotter som fotboll, orientering, handboll, gymnastik och brottning. Men passen handlar inte direkt om spelsystem och teknikträning utan det är mer lek med inspiration från just den idrotten.

– Vi jobbar mycket med motorik och koordination, till exempel att stå på ett ben eller att kasta och ta emot en boll. Är det ett fotbollspass handlar det mycket om att hantera bollen. Man kanske till och med börjar med att rulla bollen runt koner med händerna.

Vilken idrott brukar vara mest populärt?

– Jag upplever det som att alla tycker att allting är roligt. Jag som ledare tycker att volleyboll är roligast, för då har vi ballonger i stället för bollar och det är lite annorlunda. Ballonger far relativt långsamt upp och ner så då hinner barnen med.

Finns Knatteskutt på någon annan ort i länet?

– I Krokom kör vi också en grupp. I Åre har vi kört i omgångar, men det är svårt att få tag på ledare.