Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knivig situation om tomtmark

Kommunen lovade att sälja tomtmark i Åre till 2,2 miljoner kronor. Men nu har de erbjudits betydligt mer för marken,

Annons

Det är en knivig situation som Åre kommun hamnat i. Ärendet handlar om en bit tomtmark i Åre.

Det började med att Åre kommun skrev avtal med Azeta fastigheter AB för Mörviken 1:7 där VM-huset byggdes. I avtalet ingick en option att ensam förhandla med kommunen om exploatering samt köpeavtal på en del av den angränsande tomtmarken. Avtalet förnyades för två år sedan, kommunen värderade tomtpriset till 1,8 miljoner kronor.

I höstas fick Åre kommun ett nytt bud på marken. De erbjöds 3,6 miljoner kronor av en spekulant. Azeta höjde sitt bud till 2,2 miljoner kronor.

Frågan är om Åre kommun ska häva avtalet för att istället acceptera det högsta budet men då vill Azeta ha cirka två miljoner kronor i ersättning för att avtalet bryts.

Det som gör situationen knepig är att kommunen riskerar att bryta mot lagen om marken säljs för billigt. Det skulle innebära att kommunen gör sig skyldig till otillåtet statsstöd. För att inte bryta mot reglerna ska försäljning av fastigheter ske genom öppet anbudsförfarande eller låta fastigheten värderas av ett oberoende värderingsinstitut. Om reglerna frångås ska regeringen notifieras men 2009 gjordes inget av detta. En oberoende värdering som genomfördes 2008 följdes inte.

När kommunstyrelsen skulle ta upp ärendet framkom det att Azeta erbjudit sig att dra sig ur affären mot en kompensation. Nu vill politikerna att kommunen förhandlar med bolaget. Eva Hellstrand (C) vill inte säga något om hur mycket kommunen ska betala för att dra sig ur. Det får förhandlingarna utvisa, menar hon.