Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kockar gästspelade på skolan

Wemerskolan i Hede har ett väl fungerande samarbete med näringslivet. Som exempel brukar kockar från Härjedalens krogar göra gästspel på skolan.

På fredagar brukar Wemerskolan i Hede servera luncher. Den här veckan var det lite extra knorr i köket då två kockar, Anders Johnsson och Emil Bertilsson, från Skoogs krog i Funäsdalen kom in och gästspelade.

– Det är jätteviktigt att eleverna får ett fönster mot rådande trender inom restaurangbranchen, säger Gunnar Sundberg som är kökslärare på Wemerskolan.

Sundberg beskriver skolans samarbete med näringslivet som mycket bra eftersom representanter därifrån sitter tillsammans med skolledning och politiker i Wemerskolans programråd.

– Utbildningen här är framtagen tillsammans med den lokala näringen med tanke på att de ska hitta framtida personal, berättar Sundberg som kunde konstatera att de två kockarna från Skoogs båda har gått på Wemerskolan.

– För min del är det 16 år men Emil gick väl här för bara ett par år sedan, säger Anders Johnsson.

Eleverna tycker att det är nyttigt att få in nya ansikten i köket någon gång per termin.

– Det blir lite annorlunda att jobba med maten då och man lär sig alltid lite nya saker, säger Isa Persson som håller på att fixa snygga grönsaker till huvudrätten.

Stämningen i köket var inte som i vissa tv-serier man kan se.

– Skulle vi härja och skrika så tror jag inte att eleverna skulle uppskatta det. Vi vill ju att de ska ha roligt, inte avskräcka dem från att jobba i kök, säger Emil Bertilsson.

Under lunchen kunde omkring 70 gäster räknas in. Dessa serverades en trerättersmeny med en liten aptitretare före. Trots att det var många olika delmoment som skulle flyta för att maten skulle vara klar så gick det galant.

– Några elever tog en snabblunch och det är ingenting man hinner med när man jobbar på riktigt med en sån här sittning, konstaterade Emil Bertilsson.

– Men vi hade ganska gott om tid. Det är ju så att gästerna ska vänta på maten, inte tvärtom, påpekade Anders Johnsson.

Förrätt: Gräddmixad skaldjursbuljong med havskräfta, regnbåge från Ljusnedal, blåmussla och torkat filmjölksbröd.

Huvudrätt: Rotomos och fläsk 2011. Bakad sida av gårdsgris med rostad rotfruktskräm, syrliga morötter, senap och friterad svål.

Efterrätt: Fattiga riddare med hjortronglass, chokladcreme, mylta och mjölkchokladpulver.