Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köerna till gråstarrsoperation ska bort

Köerna för patienter som väntar på gråstarrsoperation har blivit betydligt kortare. Och de ska bli ännu kortare.

Ögonmottagningen på Östersunds sjukhus jobbar intensivt med att förbättra logistiken kring gråstarrsoperationer. Tidigare har stora resurser och mycket tid lagts på att sköta väntelistor, men ögonkliniken utvecklar nu ett arbetssätt som innebär att onödig väntetid snart ska vara borta. Det berättar Jämtlands läns landsting på sin hemsida.

I stället för att patienten ska behöva vänta i tre månader efter bedömning av ögonläkare prövar nu ögonmottagningen i stället att skicka ut en kallelse där patienten erbjuds operation redan samma dag som man blivit bedömd.

– Jag tycker principiellt illa om väntelistor. När man väl kommit hit ska man få sitt problem åtgärdat direkt i stället. Intentionen är att vi ska göra det effektivare för oss och bättre för patienten. Om man själv är patient vill man ha sitt problem åtgärdat där och då, inte stå på väntelista i månader, säger Erling Streman, överläkare på ögonkliniken, till jll.se.

Försöksverksamheten drivs som ett projekt som heter "Katarakt direkt". Erling Streman är hittills ganska nöjd.

– Jag vill gärna utveckla detta ytterligare, säger han.