Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köerna till ungdomspsyk ökar

Annons

Med stigande oro har Föreningen legitimerade psykoterapeuter i Jämtland läst den återkommande strömmen av rapporter i sommar som redovisar det psykiska måendet hos framförallt unga vuxna i landet.

Jämtland är inget undantag. Köerna hos Ungdomspsykiatriska mottagningen, UPM, bara ökar. Detsamma gäller hos hälsocentralernas psykosociala enheter, PSE, i länet.

Det är dessutom inget nytt problem utan ett som pågått ett antal år och som nu verkar eskalera.

Trots att det är så många som är drabbade, den enskilde samt hela dennes omgivning, så blir det ingen politisk debatt, valår till trots.

Vi och aktuell forskning vet att dessa personer riskerar i högre grad att hamna i utanförskap med eller utan missbruk och eller kriminalitet. Hur ska vi eller kan vi förstå denna företeelse?

Ett sätt ligger i det svaret som en ung person fick på sin fråga till Fryshusets teaterensemble i fjol. ”Om man nu vet hur kostnaden ser ut om man inte möter unga vuxna i ett begynnande utanförskap, varför gör man då inget?”

I den efterföljande diskussion som följde teaterföreställningen berättade ensemblen att man ställt frågan till flera riksdagspolitiker och fått svaret; ”Det är politiskt självmord att verka för ett förebyggande arbete. Det ger mer röster att prata för hårdare straff fast all erfarenhet säger att det inte hjälper”.

Det är nära till hands att tänka att så resonerar våra politiker i Jämtland läns landsting även om vi inte vill tro det.

Föreningen legitimerade psykoterapeuter i Jämtlands län är medvetna om problemet med rekrytering av psykologer och legitimerade psykoterapeuter.

Vi är också medvetna om att det går att välja egen behandling hos sjukgymnast och naprapat, men för psykosocial eller psykoterapeutisk behandling är man hänvisad till otillräckliga resurser hos primärvård och psykiatri.

Landstinget har själv medverkat i ett mycket lovvärt projekt vid namn Röda tråden. Resultatet visade på ett arbetssätt som uppenbarligen hjälper unga vuxna i deras låsta situation.

Flera exempel på sätt att lösa den låsta situation som vi befinner oss i Jämtland, är den lösning som man använder sig av i Västernorrland med vårdavtal med externa utförare.

Ett ännu radikalare grepp har tagits i Skånes läns landsting där man startat Vårdval psykoterapi. Intresserade politiker och andra kan med fördel googla på detta.

När ska Jämtland läns landsting börja agera för att få en lösning?

Gunnar Hultin

ordförande Föreningen legitimerade psykoterapeuter i Jämtland län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel