Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kollaps hotar samebyarna – allt fler renar tas av rovdjuren

En kollaps rycker allt närmare för samebyarna. Rovdjuren dödar numera fler renar än de som går till slakt.

– Av de cirka 3 000 kalvar som föddes i maj har redan mer än hälften blivit föda åt rovdjuren, säger Marianne Persson, ordförande i Jiingevaerie sameby.

Vi träffar henne vid renslakteriet på Vinklumpen, drygt en mil öster om Valsjöbyn, där det är sista dagen för höstslakten. Hon hoppas att 600 renar ska hinna slaktas.

– Det är mest kalvar, men även gamla vajor tas ur produktionen.

Efter grovhantering skickas köttet vidare till Arvidsjaur eftersom renslakteriet Grannens Chark i Hammerdal gick i konkurs för drygt ett år sedan.

Cirka 50 000 renar kommer att slaktas i landet den här säsongen. Men renköttet räcker inte alls till för att mätta marknaden.

– I början av 1990-talet slaktades närmare 100 000 renar under en säsong. Men numera för vi en ojämn kamp mot rovdjuren. Det är förklaringen till att det råder ett så stort underskott på renkött.

De tre samebyarna i Krokoms kommun, Jiingevaerie, Jovnevaerie och Njaarke, knäar alltså under rovdjurstrycket.

Under Marianne Perssons livstid har läget aldrig tidigare varit så allvarligt.

– Vi är den första generationen som inte får försvara oss mot rovdjuren. Våra förfäder fick däremot skydda sina renhjordar.

Hon betonar att de absolut inte är ute efter att utrota rovdjuren.

– Det finns en överenskommelse om att vi årligen ska tåla förluster på 10 procent av renstammen. Men nu ligger siffran snarare på 50 procent.

– Renskötseln i våra trakter kommer att utplånas om det inte snabbt sätts in kraftfulla åtgärder. För nu finns ingen lönsamhet längre. Många av oss renskötande samer måste ha jobb vid sidan om för att kunna överleva.

Enligt ett riksdagsbeslut får rovdjurens skadeverkningar inte allvarligt försvåra eller omöjliggöra en ordnad renskötsel.

– När det gäller rennäringen fungerar inte rovdjurspolitiken. Vi har haft krismöten med ansvariga och de förstår att vår situation är ytterst allvarlig. Men ändå händer ingenting, trots att en hel kultur är hotad.

Jiingevaerie sameby har i dag runt 4 000 renar. Det är 2 500 färre än för tio år sedan.

– Vi räknar med att bara var femte kalv som föddes i maj blir ett år. Resten är rovdjursföda och det är förfärligt. För oss handlar det om miljonförluster. Statens ersättning täcker långt ifrån skadorna.

Marianne Persson säger att Jiingevaerie sameby har sina renbetesmarker på våren, sommaren och hösten i världens kanske brunbjörntätaste område.

– Men här finns också örn, järv och lo och det har även gjorts vargobservationer.

Av en rapport från Mitt-Skandinaviska regionprojektet framgår att antalet slaktade renar minskat dramatiskt på den svenska sidan under de senaste fyra åren; från drygt 4 000 slaktsäsongen 2006/2007 till 950 renar 2009/2010.