Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kollektivtrafiken har varit för billig i Ragunda

När kollektivtrafiken övertas av region Jämtland Härjedalen blir det dyrt för Ragunda kommun. Den årliga kostnaden ökar med drygt 3,2 miljoner kronor eftersom Ragunda de senaste tio åren anses ha kommit för billigt undan.

Annons

– Ragunda kommun har i förhållande till länets övriga kommuner varit överkompenserad tidigare. Irritationen från de andra kommunerna har varit stor. Nu införs därför samma kostnadsfördelning för alla, påpekade länstrafikens Ruth Eriksson när hon vid onsdagens fullmäktigemöte redogjorde för hur kollektivtrafiken ska fungera i regionens regi.

Eftersom region Jämtland Härjedalen övertar hela kostnadsansvaret sker en skatteväxling från kommunerna till landstinget.

Enligt avtalsförslaget ökar landstingsskatten med 35 öre medan kommunalskatten sänks med 35 öre.

Ragundas merkostnad uppkommer genom att man får en lägre skatteutjämning. Den minskas med drygt 3,2 miljoner kronor, en summa som kommunen nu själv måste stå för när trafikkostnaden ökar.

Eftersom Ragunda redan har en ansträngd ekonomi, med ett befarat underskott på 7,2 miljoner kronor i år, kommer den ökade trafikkostnaden som extra salt i såret.

– Ja, det blir tufft, men vi har inget val, konstaterar kommunalrådet Terese Bengard (S).

Det blev också fullmäktigs beslut att godkänna avtalsförslaget om kollektivtrafikens nya finansiering.