Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koltrasten har blivit vår nationalfågel

Christina Mattsson

Koltrasten har blivit Sveriges nationalfågel. Koltrastens vackra, vemodiga sång är en av de första som hörs på vårvintern, och en av de sista som tonar ut. Koltrasten är Europas vanligaste trastfågel. I Sverige finns den nästan överallt, i södra och mellersta Sverige också på vintern. Men förr var koltrasten inte så vanlig. Det var en skogsfågel som man inte såg så ofta. Hade man för hundra år sedan försökt rösta fram en nationalfågel hade det nog blivit en annan. Då hade man nog inte valt den vanligaste fågeln utan en fågel som varit föremål för folktankens funderingar.

Kanske hade man valt en fågel som mer påtagligt skiljer sig från andra. Kanske genom sitt läte, sin fjäderskrud, sin storlek eller sina vanor. Helt enkelt sådant som fångade folktankens intresse. Folktron hade nämligen även den sina lagar, som bestämde över innehåll och form. I all folktro spelade det ovanliga stor roll. De hemlighetsfulla makter som drev sitt spel med människorna var själva ovanliga, osynliga, ogripbara, omänskliga. Det kunde vara göken med sitt ovanliga läte och sin vana att lägga ägg i andra fåglars bo. Det kunde vara den svarta och asätande korpen eller ugglorna som skriade om natten. Det var storken, tranan, skatan, kråkan, lommen, spoven, svalan och duvan.

Folktron tiger i allmänhet om de små och mer oansenliga fåglarna – om finkar, smygar och om en hel rad större men för de flesta mer okända fåglar. Nu behöver det inte betyda att de här fåglarna inte var viktiga bara för att de inte finns omnämnda i de traditionssamlande arkiven. Skulden kan lika ofta ligga på upptecknarna som inte frågat på rätt sätt eller inte förstått att tyda svaret. Fågelnamnen har nämligen varierat högst avsevärt och det är inte alltid lätt att på en folklig beskrivning känna igen vilken art som avses.

Koltasten har många namn i södra Sverige, men längre norrut verkar den inte ha haft några lokala benämningar. Annat är det med björktrasten som har en hel rad folkliga namn också högre upp i landet. Här har man sagt vörtrast, skväkatrast, lorttrast, dretskata, elaktrast, slammetras, tjattertrast. Precis som taltrasten som också har fått många namn och som kan kallas talprost, talättling eller vaka, bortsett från det mer officiella sångtrast

Taltrastens förmåga att ”tala” är berömd. Taltrasten är full av sång och upplagd för skoj, upptåg och elakheter om man får tro folkdikten och folktron. Han har spelat rollen av den elake kåsören och samhällskritikern långt innan sociala medier. Därmed inte sagt att vare sig björktrasten eller taltrasten hade varit ett bättre val än koltrasten som nationalfågel.