Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kom igen, det svänger ju!

/
  • Dansen passar alla åldrar. Man behöver inte vara vältränad för att gå på ett danspass.
  • Det handlar om att hitta känslan och attityden i musiken, menar gympaledaren Therese Svedberg.

Dans blir ett allt vanligare sätt att motionera på. På Friskis och Svettis finns numera danspass där massor av olika dansformer är representerade. Då gäller det att ha tungan rätt i mun.

Annons

70-talsdisco, afrikanskt, street och hiphop, salsa, tango, charleston, jazz, hustle och orientaliskt-inspirerat. Under träningspasset på en timme går vi igenom alla dessa dansstilar. Första gången på passet behöver man koncentrera sig på koreografin, som i och för sig inte är så avancerad, men det tar lite fokus från dansen och särskilt svettig känner jag mig inte efter en halvtimme.

Men då blir det charleston. Det är en medryckande dansstil och jag dras med totalt trots att jag aldrig har provat på det tidigare. Jag är i mitt esse och saknar bara plymen och ett långt halsband att slänga med. De övriga deltagarna på passet verkar också vara i sin egen värld när de dansar.

Therese Svedberg på Friskis och Svettis i Stockholm har hållit i danspassen sedan de startade hösten 2007. Under passen handlar det om att hitta känslan och attityden i musiken och att uttrycka det i rörelserna, att släppa loss och ha kul, menar hon.

– På många pass är man två instruktörer som leder samtidigt just för att visa att det inte handlar om att göra exakt rätt utan om att hitta känslan. Det rör sig inte om avancerade koreografier utan om att det ska vara lätt att hänga med, samtidigt som det är små utmaningar i passet här och där.

– Ja helt klart! Det är en härlig stämning och glädje på de här passen och det är så kul att se motionärerna släppa loss och verkligen ge sig hän i musiken. Jag älskar att uttrycka mig genom musik och rörelse och här finns det utrymme för att laborera och hitta det där lilla extra i musiken och använda det i passet.

kommer människor i alla åldrar. Träningsformen passar alla oberoende av hur tränad man är, enligt Therese som märker ett ökat intresse för passen: från att ha varit sju i veckan är det i dag tretton pass per vecka i Stockholm. Efterfrågan på dans är stor.

Mer läsning

Annons