Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kom och jobba med mig en dag

Annacarin Aronsson: I din krönika 20 september beskriver du mig och mina kollegor som heliga kor, med kompberg som tvingar stafettläkare till länet och gör att landstinget går på knäna.

 Hur blev det en sanning som letat sig in på en helsida i ÖP, i ett oklart sammanhang av självmord och gruppvåldtäkter? Jag blir uppriktigt arg.

Jag påstår inte att vi i vården är felfria. Det finns mycket som kan förbättras både hur vården drivs och bedrivs. Men att utifrån en komplex verksamhet och problematik göra förenklingen att läkarna är roten till allt ont, är att gå för långt.

Det finns regler för hur och när vi får ta ut vår ledighet och det finns en arbetstidslag. Jag jobbar inte heller helger, nätter eller övertid för mitt eget nöjes skull. Det finns en verksamhet som måste fungera. Patienter som behöver opereras klart, även om arbetsdagen enligt schemat är slut.

För att nyansera din bild av stafettläkare vill jag ge ett par exempel:

Stafettläkarna som stöttar vår klinik kommer inte till oss för att de läkare som redan finns är på solsemester, som du skriver. De behövs för att läkare med just deras specifika kompetens är för få. Tack vare dem behöver vi inte skicka patienter till andra sjukhus med dyra notor till följd. Med andra ord kan de spara pengar åt landstinget, åt dig lika mycket som åt mig.

På grund av rekryteringssvårigheter av färdiga distriktsläkare har primärvården sedan flera år arbetat för att utbilda nya distriktsläkare på plats. Stafettläkare har varit nödvändiga som stöd i den processen. Med stafettläkarstoppet (som nu är hävt) försvann utbildnings- och handledningsmöjligheterna och de ännu inte färdiga distriktsläkarna tvingades flytta för att bli klara med sin utbildning.

Skeppet under uppbyggnad sköts i sank i tron att det var en ekonomisk välgärning! När läkare sedan slutade på den hälsocentral där de stod ensamma kvar på fem tjänster, så var det i mina ögon på grund av överlevnadsinstinkt, inte i brist på empati.

Så Annacarin. Kom och jobba med mig en dag, så kan vi därefter diskutera sjukvården och läkarrollen, respektfullt.

Anna Warg, ST-läkare, kirurgkliniken, Östersunds sjukhus

Svar från Annacarin: Jag är säker på att de allra, allra flesta läkare arbetar för att upprätthålla en så bra vård som möjligt. Jag tycker, precis som du, att det finns mycket som kan förbättras i hur vården drivs och bedrivs.

Annacarin Aronsson, kulturredaktör ÖP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel