Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommande strid om invandring i Centerpartiet?

Staffan Danielsson gör "comeback" i riksdagen och utmanar Centerpartiets migrationspolitik.

Annons

Lena Ek lämnar riksdagen för att bli ordförande för Södra Skogsägarna. Det innebär att centerprofilen Staffan Danielsson återvänder till politiken.

Staffan Danielsson satt tidigare i riksdagen under lång tid. Inför valet 2014 petades han dock till förmån för dåvarande miljöministern Lena Ek som fick toppa östgötarnas valsedel.

Att Lena Ek lämnar politiken kommer påverka Centerpartiets utveckling. Dels innebär det att stora delar av Centerpartiets verkställande utskott kommer göras om. Sedan tidigare är det också klart att Anna-Karin Hatt lämnar politiken för att bli VD för Almega. Det här innebär två lediga stolar i VU. Mycket låga odds säger att den ekonomiskpolitiska talespersonen Emil Källström från Västernorrland kommer ta en av stolarna. Andra potentiella kandidater är Pelle Åsling och europaparlamentarikern Fredrick Federley.

Danielssons återkomst till politiken är också intressant. Hans sakkunniga engagemang inom jordbrukspolitik och försvarspolitik borde vara okontroversiellt för den riksdagsgrupp han återvänder till. Därtill innebär det ett välbehövligt tillskott.

Efter valet är Centerpartiet i dag det enda borgerliga partiet som inte utvecklat förslag för att minska mottagandet av flyktingar. Danielsson är av motsatt uppfattning vilket orsakade interna konflikter i riksdagsgruppen när han senast satt i riksdagen.

Inför partistämman i Falun kommer han utmana partiledningens migrationspolitik. Att Danielsson vinner striden får anses osannolik men det kan sluta med en pyrrhusseger för partiledningen med negativa rubriker och tappad opinion.

En kompromiss innan stämman vore ett klokt drag för att undvika interna strider och fortfarande behålla en generös höjd i migrationspolitiken.