Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommentar: #Metoo och memoarerna som visar föråldrad manlighet

Kristian Ekenberg om memoarerna som gav en fingervisning om teater- och filmvärldens unkna syn på manligt och kvinnligt.

Ingen som har läst de senaste årens självbiografier av manliga, uppburna skådespelare lär förvånas av det som 456 av deras kvinnliga kollegor skriver i det upprop mot sexuella övergrepp som Svenska Dagbladet har publicerat.

Inte för att några övergrepp erkänns, men för den nattståndna syn på manlighet som härskar i dessa salonger.

Den som senast använde bokhandelsdisken som bardisk och skröt om sina erövringar var Tommy Berggren. Mottagandet av hans memoarer gav en fingervisning om den räkenskap som väntade med #Meetoo-uppropet.

Även om vittnesmålen inte borde förvåna, är uppropet ändå chockerande läsning. Grovheten blir nästan värre av att den uttalas med perfekt Dramaten-svenska.

Nu ligger Mikael Persbrandts – den riktiga alfahannen i sällskapet – självbiografi och väntar frustande för att ta plats under svenska folkets julgranar. Timingen kunde ha varit bättre, om man säger så.

Tiden för härliga män som berättar om sig själva är över. Eller åtminstone tillfälligt pausad.

Läs mer: Tommy Berggrens memoarer recenseras

Läs mer: Svensk scenkonst i möte efter skådisupprop