Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kommer alltid minnas 29 november 2010"

Vi hade tagit rent vatten för givet. Kommunens miljöchef Jari Hiltula kommer aldrig att glömma 29 november 2010.

Då kom provsvaret som sade att parasiten cryptosporidium fanns i dricksvattnet och att det var den som gjort tusentals invånare i Östersund sjuka.

Det blev en väckarklocka för hela vatten-Sverige, menar han. Den 6 februari kommer domen i det rättsliga efterspelet.

Mellan 4 ögon säger Jari Hiltula att det finns fler saker som vi tar för givna som kan komma att förändras. Våra fyra årstider till exempel.

Ville du bli miljöchef när du var liten?

– Nej, jag visste nog inte ens vad det var. Men det växte fram ett miljöengagemang och jag gick en av de första miljöinriktade gymnasieutbildningarna som fanns.

Varifrån kom ditt intresse?

– Från uppväxten på bondgårdar i Finland. Jag levde nära naturen under mina första år. Det kommer nog därifrån.

I ditt jobb som miljöchef hamnar du ofta i skottgluggen när det gäller allt från skabbrävar i Torvalla till kontroll av företagare inom skönhetsområdet. Hur tacklar du det?

– Det är en del av jobbet och man vet att det följer med en myndighetsutövning. Som myndighet måste man lyssna och försöka få förståelse för att vi måste agera på ett visst sätt, men det måste finnas en förutsägbarhet. Om en myndighet inte agerar på ett förutbestämt sätt kan man fundera på om den är en del av en demokrati.

Du tar inte åt dig personligen?

– Jo, allt hamnar ju hos en själv, men jag har aldrig varit med om att någon varit arg på mig som person, utan det har alltid handlat om jobbet.

Östersund hade ju ett rykte om sig att ha så rent vatten fram till utbrottet av parasiten cryptosporidium 2010. Hur fick du reda på att det var just det som var felet med vattnet?

– Det kommer jag aldrig att glömma. När jag fick det preliminära provsvaret den 29 november 2010 var det väldigt överrumplande. Jag trodde inte …

Du trodde inte att det kunde vara det som gjorde folk sjuka?

– Nej, de erfarenheter man hade från utbrott av cryptosporidium i Sverige handlade om livsmedel. Ändå hade vi fattat ett beslut om att gå ut och uppmana människor att koka vattnet redan tidigare. Vi visste ju att om problemen berodde på vattnet var konsekvenserna så oerhört stora. Det blev ändå aldrig något riktigt chocktillstånd, förmodligen för att vi var så inne i jobbet redan när beskedet kom.

Vad tänker du så här i efterhand kring det som skedde?

– Att det var en rejäl väckarklocka för hela vatten-Sverige. Jag tycker också att vi klarade av det bra och i efterhand känner man sig stärkt av att vi klarade både arbetsbelastningen och organisationen.

Har det fått några konsekvenser för andra delar av miljöarbetet att man sett att väldigt oväntade saker kan inträffa?

– Jag tror att alla som bor här blev väldigt medvetna om att saker vi tar för givna kanske inte är så självklara. När det gäller andra områden tror jag att vi kommer att märka av klimatförändringen. Vi har hittills tagit våra fyra årstider för givna, men det kommer kanske inte att se ut på samma sätt i framtiden.

Den 6 februari kommer domen efter rättegången kring utbrottet av cryptosporidium. Har du funderat på vad som händer om kommunen fälls?

– Om kommunen blir fälld så leder det till att framför allt många små kommuner står inför ett oerhört stort jobb att skaffa sig kunskaper kring vad som kan hända med dricksvattnet.

Är inte det bra då?

– Jo, och jag tror att det kommer att ske ändå. Man ser tydligt att investeringar i vattenledningsutrustning för dricksvatten har ökat. Själv tycker jag att politikerna i Östersund gjort ett bra jobb som gjort en analys om vad de vill med både dricksvattnet och våra omgivande vatten framöver.

Om kommunen frias då?

– Då hoppas jag att effekten blir densamma, att man fortsätter att investera i sitt dricksvatten. Där kan man också fundera på en annan sak. Rent tekniskt kan man rena allt vatten, det finns städer som renar avloppsvatten och får ett processat dricksvatten. Men det är ju en del av vår livsstil att ha levande vatten och jag tycker att även dricksvattnet ska vara levande med naturliga smaker och mineraler. Det innebär ett ansvar att vara rädd om sjöar och vattendrag i vår omgivning.

Du menar att vi måste vara rädda om Storsjön i stället för att satsa på fiffiga tekniska lösningar?

– Ja, och då kommer man in på större frågor som uranbrytning, jord- och skogsbruk och enskilda avlopp.

Vilka ser du som de viktigaste miljöproblemen i Östersund i dag?

– Det förändrade klimatet, vi kommer att behöva förhålla oss till det. Och vår användning av föremål som innehåller farliga kemikalier, det är de två överlägset största hoten. Klimatförändringarna ser vi redan i dag. De senaste 30 åren har temperaturen ökat med i genomsnitt 1,7 grader, enligt observationer som görs på Frösön. Vi ser att isläggningstiden på Storsjön är en månad kortare nu än för 100 år sedan. Rådjursstammen ökar, vildsvinen är på väg norrut, utbredningen av fästingar ökar, så det finns ganska gott om tecken.

Kan man inte vända på resonemanget och tänka att det vore härligt med ananasodlingar vid Storsjöns strand?

– Ur ett globalt perspektiv kommer vi förmodligen att vara vinnare, men vår livsstil i dag kommer att gå förlorad. Prognoserna visar att vi får vintrar som i Mälardalen och regnigare somrar. Växtligheten ökar och odlingssäsongerna blir längre, men samtidigt kommer användandet av bekämpningsmedel att öka eftersom det kommer upp mer skadegörare hit.

Vad är du mest stolt över under din tid som miljöchef?

– När Östersund utsågs till Sveriges bästa klimatkommun av Naturskyddsföreningen 2010. Det är jag överlägset mest stolt över.

Om du varit politiker med oinskränkt makt, vad hade du satsat på när det gäller miljön i Östersund?

– Nu är vi inne på demokratins största balansnummer, vi som tjänstemän ska inte lägga oss i den politiska delen. Vi ska ge politikerna de bästa underlagen för att de ska kunna fatta sina beslut.

Men du måste ju ha den bästa överblicken över miljöfrågorna, har du inga önskemål?

– Vi är jättetydliga med våra önskemål. Vi har föreslagit att man måste jobba med klimatförändringarna och politikerna har antagit målet att Östersund ska vara fossilbränslefritt 2030. Kemikaliefrågan kommer också att finnas med som ett målområde.

När är du klar med jobbet?

– Så fort som möjligt. Att säga att man aldrig blir klar vore ungefär som måndag hela veckan. Problemet är att klimatförändringen sker snabbare än besluten. Det är helt ofattbart hur världens ledare kan komma ut från konferens efter konferens utan att ha med sig något, trots att man vet att det är de fattigaste länderna som får betala i slutänden. Förebyggande arbete har ingen budget. Men det vi gör här i Östersund påverkar också. Varje dag vi tar fram plånboken och köper något är vi med och bestämmer vad som produceras. Handla bra saker och ta cykeln, det är mina råd!

Artikeln kommer från 100 procent.