Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommer drönaren med klapparna i år?

Årets julklapp är en drone! utropar en teknikpostorderfirma i en annons på op.se.

Jag vet inte om det stämmer, ingen i min familj har önskat sig en drone, men ingen har önskat sig ett träningsarmband heller, trots att HUI pekade ut det som årets julklapp.

Alldeles oavsett önskelistorna är drones – eller drönare som de heter på svenska – bokstavligen i hetluften just nu.

Tidigare förknippade vi ju drönare med krigsföring, inte minst amerikansk sådan – förarlösa, fjärrstyrda luftfarkoster som användes för att döda människor i andra länder utan att riskera livet på amerikanska soldater och piloter.

Sådana drönare användes till exempel i kriget i Afghanistan.

Kanske är det därför teknikpostorderfirman (samma som försökte inbilla oss att massagestavar i första hand var till för nacken) kallar det drone i annonsen – detta med att tusentals civila uppges ha dödats har ju gett drönaren en minst sagt eländig klang ...

Men faktum är att drönarna tar plats också i fredliga sammanhang.

Tidskriften Illustrerad Vetenskap listar på sin sajt illvet.se ett antal användningsområden för drönarna, till exempel inom jordbruket där dessa små luftfarkoster redan nyttjas till att övervaka vinrankor så att de inte drabbas av torka eller mögel och inom distribution, där det görs försök med GPS-styrda drönare som kan leverera paket till svåråtkomliga platser (direkt in under granen hoppas vi som är lite sent ute med klappinköpen ...).

Fast om vi tyckte webbkamerorna gav besvärande integritetsintrång tusenfaldigar förstås drönarna den problemantiken. Om drönaren verkligen visar sig vara årets julklapp kan det ju snart stå en sky av luftfarkoster ovanför ditt bostadsområde, utrustade med kameror och fjärrstyrda av smarta telefoner i närheten – det ger det här att spionera på grannarna en ny dimension.

Ändå välkomnar jag drönarnas intåg i vardagen, förtjust i all ny teknik som jag är.

Fast det gäller förstås att inte ha en alltför romantisk syn på dem.

När den amerikanska restaurangkedjan TGI Friday i veckan skulle sprida kärlek och samtidigt visa upp för pressen att de satsat på Mobile Mistletoe, det vill säga en drönare med en mistelkvist som flyger mellan borden för att få gästerna att kyssas, gick det på tok. En av operatörerna förlorade kontrollen över sin drönare som flög in i ansiktet på en väntande fotograf.

– Den tog en bit av min näsa och skar mig i kinden, säger fotografen Georgine Benvenuto till Brooklyn Daily, tidningen där hon jobbar.

Se där, vi kanske inte ska glömma drönarnas krigiska förflutna trots allt.

Eller så gillar de helt enkelt inte krystade kyssar.