Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommun protesterar mot skollagen

Jämtlands gymnasieförbund bryter mot skollagen, enligt Skolinspektionen.
Nu vill Östersunds kommun se en ändring av lagen.

ÖP har tidigare berättat om att Skolinspektionen har slagit ner på Jämtlands gymnasieförbund. Varken vuxenutbildningen eller Elevhälsan är organiserade enligt nya skollagen.

I Östersunds kommun är det kommunen själv som är huvudman för vuxenutbildningen. Själva utbildningen har man lagt ut på entreprenad, dels på privata aktörer och dels på offentliga Jämtlands gymnasieförbund. Enligt förra skollagen var det upplägget okej, men nu är lagformuleringen den att kommunen får ge uppdrag till ”enskild fysisk eller juridisk person” – privatpersoner och företag – och dit räknas inte det offentliga, som exempelvis gymnasieförbundet. Därför kan inte kommunen fortsätta köpa in tjänsten från gymnasieförbundet om kommunen fortfarande vill vara huvudman.

Nu planerar Östersunds kommun att skicka ett brev till utbildningsdepartementet om att man vill se en lagändring, eller söka dispens från lagstiftningen.

I brevförslaget – som är undertecknat av kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson (S) och kommundirektören Bengt Marsh – står att kommunen inte kan förstå varför lagstiftaren har begränsat kommunernas möjlighet till att organisera sin verksamhet. ”Det samarbete som Jämtlands gymnasieförbund och Östersunds kommun har ökar valfriheten för eleverna och ger ökad konkurrens mellan privata och offentliga utförare”, står det i förslaget.

Man listar även olika alternativ att lösa problemet, men inget av dem kommer att bli särskilt bra, enligt brevförslaget.

Därför vill man att skollagen ändras tillbaka till den gamla formuleringen. Om det inte går kan man tänka sig att söka dispens från gällande lag.

”Den här situationen uppkommer endast i kommuner som ingår i ett gymnasieförbund dit man inte också har överlämnat ansvaret för hela vuxenutbildningen”, står det i brevförslaget.

Samma problem gäller för Elevhälsan. Kommunen är huvudman för Elevhälsan, men har den på entreprenad hos Jämtlands gymnasieförbund, vilket inte är okej eftersom förbundet är en offentlig aktör.

Östersunds kommun vill att utbildningsdepartementet ser över entreprenadreglerna. Man tycker att kommuner med gymnasieförbund ska kunna fortsätta att köpa in tjänster både från det privata och från det egna förbundet. Man tycker också att det är ett bra utnyttjande av resurser och att det ökar konkurrensen. Ett huvudmannaskap ger en fördel eftersom kommunen även har en organisation kring integration, arbetsmarknad och näringsliv, enligt förslaget.

Onsdag 1 oktober ska politikerna i utvecklingsutskottet besluta om brevet ska skickas iväg till utbildningsdepartementet.