Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommun söker familjehem

Kommunen annonserar efter familjer som kan ta emot unga i familjehem.
– I dag skulle vi behöva fyra–fem familjer i närområdet.

Det säger Jane Parment, teamchef för familjehemsteamet inom Östersunds kommun.

Ibland behöver ett barn eller en ungdom få bo i en annan familj än sin egen. Detta kan behövas under kortare eller längre tid och kallas då att barnet placeras i familjehem. Placeringen görs av socialförvaltningen eller socialnämnden i en kommun.

I dagsläget har kommunen brist på familjehem i närområdet till Östersund.

– Vi har svårt med placeringar till ungdomar i närområdet. Det kan vara ungdomar som har en fungerande skolgång och aktiviteter som de bör fortsätta med, och vi känner att de inte ska flyttas på av den anledningen, säger Jane Parmert.

– Med närområdet menas att det ska finnas bra pendlingsmöjligheter in till Östersund.

Det kommunen söker är ”vanliga” familjer med aktiva personer som känner att de har utrymme för en till i familjen.

– Att ha egna barn och tonåringar kan vara bra utifrån erfarenheten, men det är inget krav, det kan vara familjer med barn, utan barn eller de familjer där de egna barnen flyttat. Det som krävs är ett engagemang för ungdomar, säger Jane Parment.

Att man nu söker fyra–fem familjehem är inte för att det är ett akut behov – det är för att bygga upp en buffert.

– Vi försöker utreda familjer i förväg så att vi, när ungdomarna kommer , kan matcha dem mot det vi har. Det är viktigt att familjen och ungdomen passar för varandra, säger Jane Parment.

Familjer som är intresserade av att fungera som familjehem måste kontakta familjehemsgruppen, lämna in en intresseanmälan och därefter utredas – en process som normalt tar två-tre månader.

– Det är viktigt att det finns lite tid emellan. Det kan dyka upp saker och man kanske ändrar sig under processen. Det är ju inte självklart att man, bara för att man lämnat in en intresseanmälan, i slutändan blir ett familjehem, säger Jane Parment.

– Och vi säger nej till familjer ibland och föreslår att de kanske ska prova som kontaktfamilj först, så att de får prova på hur det är. Vi behöver ju kontaktfamiljer också.