Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal följer bulgarernas resa

Förra veckan hälsade fackförbundet Kommunal på i tältlägret utanför Hoting. Som en del av deras arbete med att förbättra villkoren för utländska bärplockare.

– De är inte anställda av någon, de finns inte i våra register över huvud taget, säger Solveig Andersson, regionalt skyddsombud, som har som uppgift att åka runt och kontrollera om bärplockare i Strömsunds kommun arbetar under rimliga villkor.

Kommunal har inlett ett samarbete med en rad myndigheter för att verka för att människor inte utnyttjas i bärindustrin. Centralt får Kommunal listor på de personer som ansökt om och fått arbetstillstånd att jobba med bärplockning i Sverige. Men det gäller medborgare utanför EU. För EU-medborgare gäller den fria rörligheten, som gör att de har rätt att komma hit och arbeta.

– Vi fick indikationer på att det var ett stort gäng på väg upp hit. Polisen tog kontakt med mig och då följde vi med upp dit, säger Solveig Andersson.

– De vi besökte verkar ha åkt hit på eget bevåg och i och med att de inte är anställda ska vi inte gå in i de ärendena.

Enlig Solveig Andersson är det totalt sett 40 procent färre registrerade bärplockare i regionen i år. Hon har inget riktigt svar på varför det är på det viset. För det är gott om bär här, men sämre söderut och norrut. Troligen är det den goda bärtillgången som lockat hit det stora sällskapet till Hoting.

– Det här är ett nytt läge när det kommer sådana här stora ekipage som slår sig ner i skogarna här, säger hon.

Hon tycker att det är problematiskt eftersom det finns risk för att allemansrätten inte följs och att det blir oroligt i de orter som får besök.

– Det är en politisk fråga. Någonting måste göras för att det inte ska kunna komma sådana här stora sällskap. Det måste finnas mer resurser hos polisen och andra myndigheter. Det här är inte hållbart, säger hon.

Men enligt närpolischef Göran Bergström i Strömsund är det oklart om att bärplockarna verkligen kommer på eget initiativ.

– Här råder vissa tveksamheter om hur de kommer hit och vilka som ligger bakom att de kommit hit. För det är någon som köper upp bären. De har massor av bärlådor och de måste ju ha fått dem av någon, säger han.