Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal mobiliserar inför årets bärsäsong

Fackförbundet Kommunal genomför just nu kontroller hos bärföretagen för att bevaka att löner och anställningsvillkor efterlevs.
– Vårt arbete har gett resultat och vi ser förbättringar jämfört med tidigare år, säger Berit Forsgård på Kommunal i mellersta norrland.

Sedan 2009 har fackförbundet Kommunal organiserat utländska bärplockare och kämpat för att förbättra bärplockarnas löner, ersättningar och arbetsvillkor.

De senaste åren har en rad skandaler inom bärbranschen avslöjats. Enligt Kommunal har det varit tydligt att en rad aktörer inom skogsbärbranschen samverkat vilket skapat situationen.

Bärplockarna har varit anställda av ett bemanningsföretag. Mat och logi har skötts av ett annat företag som bemanningsföretaget haft en skuld till när säsongen börjat och denna kostnad har sedan dragits av plockarnas löner då invägning av bären gjorts.

Systemet har byggts på att bärplockarna från tredje land, utanför EU, byggt upp en stor skuld till bemanningsföretaget redan innan de börjat arbeta i Sverige.

Kommunal har tidigare sett slavliknande system och arbetsvillkor som ofta varit mycket dåliga och ibland helt ovärdiga.

– Nu har vi varit ute på boenden i Jämtland och Härjedalen och tittat, säger Berit Forsgård.

– Och om jag jämför med det jag sett tidigare år har det blivit förbättringar. De anmärkningar vi haft har vi tagit upp med arbetsgivarna. Främst har det handlat om att renovera duschar och att arbetarna ska ha tillgång till tvättmaskiner och torktumlare.

Kommunals satsning de senaste åren på att bevaka arbetsvillkoren för de utländska bärplockarna har gjort nytta, enligt Berit Forsgård.

– Vi har sett att en del oseriösa företag helt enkelt försvunnit från branschen.

Förra året beviljade Migrationsverket 6198 ansökningar om arbetstillstånd för utländska bärplockare. I år har man bara fått in 3346 ansökningar. De thailändska bärplockarna står endast för en del av plockningen. Exakt hur många utländska bärplockare som befinner sig i de svenska skogarna är svårt att säga då tusentals EU-medborgare från exempelvis Bulgarien och Rumänien årligen kommer för att plocka bär.

Läs mer:

Bra säsong för utländska bärplockare