Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal säger nej till frysta löner

Kommunal-Z slår bakut mot ett kommunalt lönestopp.
– Det vore helt befängt att frysa löner för folk som redan har ett lågt löneläge, säger Jan-Erik Eriksson, Kommunal-Z i Berg.

Liksom fackförbundet centralt avvisar han helt de tankar om ett kommunalt lönestopp som efter IF Metalls agerande nu smugit sig in även bland kommuner och landsting.

var det centerpartistiska kommunalrådet Elizabeth Peltola i småländska Älmhults kommun.

– Alternativet skulle vara att säga upp personal. I det läget måste vi våga lyfta fram den här frågan, sa hon till tidningen Kommunalarbetaren.

Enligt hennes förslag skulle både lönerna för de kommunanställda och arvodena till de förtroendevalda frysas på 2008 års nivå som ett led i kommunens sparande.

I likaså småländska Tranemo har politikerna redan fryst sina arvoden och en frysning av de anställdas löner utesluts inte där.

– Men eftersom kommunernas arbetsgivareorganisation Sveriges Kommuner och Landsting sagt att frysta löner är en olämplig åtgärd, utgår jag ifrån att det här aldrig kommer på fråga, säger Jan-Erik Eriksson.

träffat en uppgörelse med Teknikföretagen om sänkt lön sågs omedelbart som ett hot mot anställdas lönesituation även inom andra branscher.

– Det kändes som ett karateslag i nacken, säger Jan Erik Eriksson.

Han anser att IF Metall genom sitt agerande brutit ett heligt fackligt löfte.

– Så länge alla håller sig till ett bud är arbetsgivaren tvingad att följa detta. Nu gick IF Metall sin egen väg och bröt därmed detta löfte.

Att man nu även inom den offentliga sektorn börjat snegla på liknande justering av lönerna ser han som mycket oroande.

– Det tyder ju på stor desperation ute i kommunerna. Men att frysa lönerna löser inte problemet. Man skjuter det bara framför sig. Att man vill frysa lönerna tyder på dåligt omdöme, anser Jan-Erik Eriksson.

frysta löner har dock inte kommit i Bergs kommun där ändå de ekonomiska problemen har ökat på grund av större skattebortfall än beräknat.

Ett nytt sparkrav på 15 miljoner kronor har lagts för att man ska kunna klara nästa års budget. Det gör Jan-Erik Eriksson bekymrad.

– Nu räcker det inte längre med osthyveln. Den har använts alldeles för länge. Nu måste man börja diskutera mer långsiktigt och då måste diskussionen handla om vilken verksamhet som kommunen ska ha kvar. Men att i ett svårt ekonomiskt läge börja tala om frysta löner är helt fel väg att gå, säger han.