Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal satte stopp: "Detta får inte förekomma"

När fackförbundet Kommunal fick reda på att Åre kommun inte betalade avtalsenliga löner stoppades alla enskilda överenskommelser.
– Detta får under inga omständigheter förekomma, säger Maria Engström som är ordförande för Kommunal i Åre kommun.

ÖP berättade förra veckan att Åre kommun inte följt kollektivavtalet när det gäller övertidsersättning för personal inom hemvården. Inom hemvården i Åre kommun har deltidsanställda som velat arbeta extra skrivit under en överenskommelse med arbetsgivaren där man inte krävt kvalificerad övertidstillägg vid extraarbete. Detta har skett när den anställda velat skriva in fler timmar i sitt arbetsschema.

– När vi fick reda på detta tog vi kontakt med personalchefen som stoppade alla överenskommelser, berättar Maria Engström som är ordförande för Kommunals sektion i Åre kommun.

– Alla enhetschefer fick reda på att detta inte får förekomma.

Hur många anställda som ingått överenskommelser är okänt. Det är inte heller känt hur många år detta har förekommit.

Enligt kollektivavtalet kan anställda komma överens med sin chef om att arbeta extra utan övertidsersättning. Men det får bara ske under kortare perioder och inga skriftliga avtal ska skrivas under, förklarar Maria Engström. Kommunal gillar inte att man kan frångå kollektivavtalet på det här viset och arbetar därför för att få bort den möjligheten.

– Vi har skrivit motioner om att ta bort det ur avtalsboken.

Maria Engström ser allvarligt på att arbetstagare inte fått sina löner och hon uppmanar alla anställda att inte gå med på att frångå kollektivavtalet.

– En medlem visade en sådan här överenskommelse och jag ska till honom riv det. Och det gjorde han, säger Engström.

Vem som tjänat mest på uppgörelsen är svårt att svara på. Personal som gått med på det här har kanske fått jobba mer men samtidigt vet man inte om kommunen sparat pengar på att slippa ringa in vikarier, menar Maria Engström.

När alla nya sommarvikarier i hemvården inom kort ska introduceras ska facket informera om att personalen ska begära ut sin avtalsenliga lön vid övertidsarbete.

– Vi får inte sälja oss för billigt, säger Maria Engström.